Skoči do osrednje vsebine

Premier na podelitvi nagrad GZS: Podajamo se v največji investicijski cikel doslej

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil 55. podelitve nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, v središču katere je bila letos odličnost. V slavnostnem nagovoru je poudaril, da se podajamo v največji investicijski cikel v zgodovini države.
predsednik vlade z nagrajenci na odru

Podelitev nagrad GZS | Avtor: STA/Daniel Novaković

1 / 3

Prihajajoče več stomilijonske investicije, med drugim v zeleni prehod, farmacevtsko in vesoljsko industrijo, ga navdajajo z velikim optimizmom. "Natančno vemo, kdo je zaslužen za gospodarsko rast in lahko doprinese k blaginji. Gospodarstvo lahko slavimo kot motor, ki bo Slovenijo in Evropo peljal naprej," je bil odločen predsednik vlade. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da smo se izognili recesiji, ki je zdaj tudi uradno ni.

Kljub prekinitvi dobavnih verig, težavam pri oskrbi z energenti in skokovitemu porastu cen se v Sloveniji nismo ustrašili. "Odličnost je bila eden od razlogov za to. Ta se nikoli ne konča v lastni državi, temveč meri na globalni ravni," je prepričan dr. Golob. 

Kot enega ključnih izzivov v gospodarstvu je izpostavil pomanjkanje kadrov: "Prav bitka za talente je tisto področje, na katerem bomo v prihodnjih tednih naredili pomembne premike v zakonodaji. Naloga sedanje vlade je, da bistveno olajša postopke za pridobivanje dovoljenj za delo v Sloveniji." To še posebej velja za tiste, ki so že v Sloveniji in bi jih poenostavljeni postopki prepričali, da pri nas tudi ostanejo. Po besedah predsednika vlade je ravno bitka za talente tista, ki bo odločala, katera evropska država bo svetovno konkurenčna in katera bo začela zaostajati. "Tega se zelo dobro zavedamo, zato bodo spremembe velike in v korist gospodarstva," je sklenil dr. Golob.

Gospodarskega oskarja za večletno uspešno vodenje podjetja je kot tedanji predsednik uprave družbe GEN-I pred petimi leti prejel tudi dr. Robert Golob.