Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. marca 2023

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Postojna

Ob 14.39 je pri naselju Grobišče, občina Postojna, oseba padla v ribnik. Gasilci PGD Postojna so jo rešili iz vode in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.59 je na Industrijski cesti v Slovenskih Konjicah osebno vozilo trčilo v obcestni robnik. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice ter policiji in vlečni službi pri odstranitvi vozila. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj 

Ob 16.14 je v Poslovni coni v Šenčurju v trgovskem objektu zagorelo v stiskalnici papirja. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur, Voklo in Srednja vas so požar pogasili, prezračili objekt in opravili meritev prisotnosti koncentracije ogljikovega monoksida.

Ob 19.43 so v naselju Breznica pri Žireh, občina Žiri, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Žiri so saje pogasili, očistili dimnik in opravili pregled s termovizijsko kamero. 

Ob 20.13 so v naselju Rateče, občina Kranjska Gora, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Rateče - Planica so saje pogasili ter okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 9.26 so v naselju Zgornje Prebukovje, občina Slovenska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev so saje dogorele. Gasilci PGD Šmartno na Pohorju so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, očistili peč in svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.23 se je v Godoviču, občina Idrija, v enostanovanjskem objektu zaiskrilo iz električne napeljave. Gasilci PGD Godovič so prostore pregledali s termovizijsko kamero in lastniku svetovali, naj objekt pregleda elektro služba.

Izpostava Postojna

Ob 11.17 je v Župančičevi ulici v Ilirski Bistrici, zaradi okvare na električni inštalaciji zagorela omarica v kuhinji stanovanja večstanovanjskega objekta. Požar so pred prihodom gasilcev PGD Ilirska Bistrica pogasili stanovalci sami. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.16 so v naselju Kerinov Grm, občina Krško, v naravi goreli odpadki na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Krško so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 12.43 je v naselju Kampel, občina Koper, zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.00 je v Koželjskega ulici v Velenju izteklo motorno olje iz osebnega vozila. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali oljni madež.

Izpostava Kranj

Ob 14.33 je v bližini naselja Britof, občina Kranj, iz delovnega stroja na cestišče med vožnjo iztekalo hidravlično olje. Gasilci GARS Kranj so očistili onesnaženo cestišče v dolžini okoli 900 metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.38 je na lokalni cesti v Gabrjah, občina Tolmin, iz traktorskega priklopnika iztekla zavorna tekočina. Gasilci PGD Tolmin so nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 300 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 5.43 so na Logu, občina Sevnica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije na kraju varno uničili topovski granati kalibra 37 in 75 mm, nemške izdelave ter topovsko granato kalibra 45 mm, ruske izdelave. Najdbe izvirajo iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.42 sta nad vasjo Volče, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno topovsko granato, kalibra 105 mm, mase 13,8 kg, francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 9.29 sta pri naselju Hrušica, občina Ilirska Bistrica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila na varno tromblonsko mino, jugoslovanske izdelave, ostanek obdobja JLA.

Izpostava Ptuj

Ob 9.03 je v bližini naselja Šikole, občina Kidričevo, občan našel topovsko granato kalibra 105 milimetrov, ostanek obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.42 so pri naselju Govce v občini Laško gasilci PGD Sedraž razžagali in odstranili podrti drevesi s ceste.

Izpostava Kranj

Ob 18.44 so v naselju Luže, občina Šenčur, gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Luže odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala nezavestna obolela oseba. Nudili so ji pomoč in reševalcem NMP pri prenosu v reševalno vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.30 so na Viški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje v četrtem nadstropju ter odprli vhodna vrata. V stanovanju se je nahajala preminula oseba.

Ob 11.51 so na naslovu Trg na stavbah v Litiji gasilci PGD Litija v prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja v večstanovanjski hiši, kjer se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Postojna

Ob 19.03 so v naselju Tublje pri Hrpeljah, občina Hrpelje-Kozina, gasilci PGD Hrpelje – Kozina odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba. Nudili so ji pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/