Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Londonu z ministrom za Evropo Dochertyjem

Državni sekretar Marko Štucin se je v okviru obiska v Londonu sestal s parlamentarnim državnim podsekretarjem v Ministrstvu za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, pristojnim za Evropo, Leom Dochertyjem. Pogovori so bili namenjeni nadaljnjemu krepitvi dvostranskih odnosov ter izmenjavi mnenj o aktualnih evropskih in mednarodnih temah.
Ministrica Fajon in državni podsekretar v Ministrstvu za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, pristojnim za Evropo, Leo Docherty

Državni sekretar Marko Štucin in državni podsekretar v Ministrstvu za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, pristojen za Evropo, Leo Docherty | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Državni sekretar Štucin in minister Docherty sta pohvalila prijateljske in razvejane odnose med Slovenijo in Združenim kraljestvom na političnem, gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, varnostnem in drugih področjih. Poudarila sta, da sta državi partnerici in zaveznici v različnih mednarodnih forumih ter delita skupne vrednote in sorodne interese pri veliko tematikah in politikah.

Sogovornika sta izmenjala poglede o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu in v Ukrajini, vključno s tematiko odgovornosti za vojne zločine. Pri tem je državni sekretar Štucin predstavil diplomatsko konferenco za sprejetje MLA konvencije (Konvencija o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev), ki bo potekala maja 2023 v Ljubljani. Govorila sta tudi o odnosih med EU in Združenim kraljestvom. Pri tem sta izrazila zadovoljstvo nad doseženim načelnim političnim dogovorom, tako imenovanim Windsorskim okvirom.

Državni sekretar Štucin se je v Londonu srečal še s predsedujočim Odboru za EU v Zgornjem domu parlamenta lordom Kinnoullom, z vodjo Delegacije EU v Združenem kraljestvu Pedrom Serranom, direktorjem za EU v zunanjem ministrstvu Olafom Henricsonom-Bellom. Predvidoma se bo srečal tudi z državnim sekretarjem za evropske zadeve laburistične vlade v senci Stephenom Doughtyjem.