Skoči do osrednje vsebine

Na posvetu o polprevodnikih o nujnosti skupnega nastopa vseh deležnikov

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je danes potekal posvet o polprevodnikih, na katerem so bili v ospredju pogovori o skupnih aktivnostih ministrstev ter podjetij, univerz in raziskovalne sfere pri načrtovanju, raziskavah in proizvodnji polprevodnikov v Sloveniji.
Posvet o polprevodnikih na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Posvet o polprevodnikih na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

1 / 2

Posvet so organizirali ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež. Poleg predstavnikov raziskovalnega, akademskega in gospodarskega okolja so se ga udeležili tudi rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, prorektor za internacionalizacijo in kakovost Univerze v Ljubljani prof. dr. Boštjan Markoli in direktor Instituta Jožef Stefan Boštjan Zalar.

Posvet je s pozdravnimi nagovorom odprla ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh, ki je poudarila, da je cilj vlade na področju mikro- in nanoelektronike povečati konkurenčnost elektronske industrije in raziskovalne sfere v Sloveniji ter s tem zagotoviti bolj uspešno vključevanje naše države v evropske in svetovne tokove. Pozdravila je pobudo industrije za vlaganje v razvoj na strateškem področju naprednih polprevodniških tehnologij in mikroelektronike ter se zavzela za oblikovanje skupnega stališča vlade, raziskovalne sfere in gospodarstva, ki bi ga predstavili predstavnikom Evropske komisije na srečanju v Mariboru 17. marca. Kot je poudarila, bomo zgolj s skupnim nastopom dosegli največ za potreben preboj na področju polprevodnikov.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je v svojem nagovoru kot ključno navedel večjo aktivnost pri vprašanju načrtovanja, raziskav in proizvodnje polprevodnikov na ravni Evropske unije, vendar je pri tem opozoril, da brez dobro razvitega in enotnega sektorja doma ne bomo relevanten faktor v Bruslju. Kot model za združeno delovanje sektorja je navedel kompetenčne centre, ki so bili po njegovi oceni dober mehanizem za sestavljanje konzorcijev skupaj z gospodarstvom. Minister dr. Papič je ob tem povedal, da zagotavljanje finančnih sredstev, ki bi jih namenili za področje polprevodnikov, ni zahtevno, večja težava je najti učinkovito pot za finančna vlaganja.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež pa je pozval k skladnosti. Na ministrski ravni so vloge že jasno razdeljene, je povedal, zato je potrebno to vzpostaviti tudi na drugi strani, v polprevodniškem sektorju, saj bo to nujno za učinkovit skupen nastop države. »Kar bomo v Sloveniji vložili v načrtovanje, raziskave in proizvodnjo polprevodnikov, bo še vedno zelo malo v primerjavi z drugimi državami, zato potrebujemo osredotočen pogled v prihodnost,« je poudaril. Državni sekretar Frangež se je zavzel za izgradnjo zmogljivosti na področju polprevodnikov, s katerimi bomo postali vodilni na trgu, pri čemer se je zavzel za razvoj na nišnih področjih.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in minister dr. Igor Papič ter državni sekretar Matevž Frangež so predstavnike podjetij in raziskovalne sfere pozvali, naj oblikujejo predlog, kako se bodo organizirali, predlog časovnice, s katero bodo razgrnili svoje aktivnosti, in kakšno pomoč vlade želijo pri nadaljnjih korakih skupnega delovanja na področju razvoja polprevodniškega sektorja.

Predstavniki podjetij so na posvetu izrazili zadovoljstvo, da se je vlada odzvala na pobudo raziskovalnega, akademskega in gospodarskega okolja za doseganje strateških ciljev države na področju naprednih polprevodniških tehnologij. Obljubili so, da bodo pripravili skupne predloge, ki jih bodo predstavili tudi predstavnikom Evropske komisije na posvetu v Mariboru. Na tem posvetu bo Evropska komisija med drugim predstavila, kateri finančni instrumenti in razvojni projekti so na voljo za vključitev slovenske industrije in raziskovalne sfere v raziskave, razvoj in proizvodnjo polprevodnikov.