Skoči do osrednje vsebine

Kvadrilaterala Slovenije, Avstrije, Lihtenštajna in Švice o razmerah v regiji in svetu

Državni sekretar Marko Štucin je na Bledu gostil tradicionalno zasedanje držav kvadrilaterale – Slovenije, Avstrije, Lihtenštajna in Švice na ravni namestnikov zunanjih ministrov. Poleg aktualnim izzivom v regiji so sogovorniki največ pozornosti namenili posledicam vojne v Ukrajini in razmeram na Zahodnem Balkanu.

Sogovorniki so se strinjali, da države tako imenovanega Alpskega loka družijo skupne vrednote in da izzivi, s katerimi se soočajo, v mnogočem predpostavljajo skupen pristop. Sodelovanje in izmenjava mnenj v vzpostavljenem formatu sta zaradi zahtevnega mednarodnega okolja še toliko pomembnejša.

V razpravi o posledicah vojne v Ukrajini in prihodnje obnove, humanitarnega in migracijskega vidika ruske agresije ter odgovornosti za vojne zločine, je državni sekretar Štucin izrazil nadaljnjo podporo Ukrajini. Posebej je poudaril nujnost stopnjevanja pritiska na Rusijo, vključno s prizadevanji za vzpostavitev odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini. Ob tem je dodal, da si Slovenija prizadeva in podpira vse napore v smeri, da se čimprej zagotovi trajen in pravičen mir v Ukrajini.

Sogovorniki so obravnavali tudi razmere na Zahodnem Balkanu. Strinjali so se, da je širitveni proces EU pomembna spodbuda državam regije pri izvajanju reform. Državni sekretar Štucin je opozoril na pomen ohranjanja kredibilne širitvene politike EU in ocenil, da mora regija ostati geostrateška prioriteta EU.

Udeleženci so izmenjali tudi stališča glede krepitve konkurenčnosti in produktivnosti evropske industrije tudi upoštevajoč dejstvo, da sta Lihtenštajn in Švica del notranjega trga.

Državni sekretar Štucin je sogovornikom predstavil še aktivnosti Slovenije glede kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov v obdobju 2024-2025. Pri tem je poudaril odlično sodelovanje držav kvadrilaterale na multilateralni ravni, predvsem na področju človekovih pravic.

V okviru zasedanja je predstavil tudi trenutne aktivnosti ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti in načrtovane projekte Ustanove, vključno s tistimi, ki se osredotočajo na pokonfliktno obnovo, razminiranje in rehabilitacijo žrtev vojne v Ukrajini.