Skoči do osrednje vsebine

Slovenija sodeluje na mednarodni konferenci Naš ocean 2023

V Panami se danes začenja mednarodna konferenca Naš ocean 2023, na kateri bodo visoki predstavniki držav, znanstveniki, nevladne organizacije in drugi deležniki razpravljali o ukrepih za ohranitev oceanov in njihovo trajnostno rabo. Na konferenci bo v imenu Slovenije nastopila veleposlanica dr. Smiljana Knez, posebna odposlanka za podnebno diplomacijo.
Mednarodna konferenca Naš ocean 2023

Mednarodna konferenca Naš ocean 2023 | Avtor: Vlada Republike Paname

Na letošnjem osrednjem mednarodnem dogodku za zaščito oceanov bo poudarjen pomen znanstvenih podlag in znanja za sprejem ustreznih ukrepov in politik za zagotavljanje zaščite oceanov, odgovornega upravljanja morskih virov in njihove trajnostne uporabe. Globalna prizadevanja za izboljšanje stanja oceanov so tesno povezna z odgovornim upravljanjem porečij, biotsko raznovrstnostjo in ukrepi za zmanjševanje negativnih vplivov podnebnih sprememb.

Slovenija dejavno podpira mednarodna prizadevanja za zaščito oceanov, morij in obalnega ekosistema ter porečij in si prizadeva za pospeševanje procesa pri doseganju ciljev Agende Združenih narodov 2030 za trajnostni razvoj. Poudarjamo pomen naslavljanja morskega okolja z mladimi in prihodnjimi generacijami, ne zgolj v smislu izobraževanja in informiranja, temveč zlasti z njihovim dejavnim vključevanjem v reševanje obstoječih izzivov. Veleposlanica dr. Smiljana Knez bo jutri nastopila na osrednjem panelu konference, posvečenem vlogi mladih v prizadevanjih za trajnostno prihodnost.

V okviru dejavnosti za varovanje morskih ekosistemov bo Slovenija decembra 2023 gostila 23. zasedanje pogodbenic Barcelonske konvencije (Portorož, 5. do 8. december 2023) in prevzela njeno dvoletno predsedovanje. Krepitev mehanizmov regionalnega sodelovanja in izmenjava dobrih okoljskih praks je ključnega pomena pri doseganju trajnostnih ciljev.