Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko je na delovnem sestanku gostila podpredsednico Evropske komisije Věro Jourovó

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je na delovnem sestanku gostila podpredsednico Evropske komisije Věro Jourovó. Govorili sta o Evropskem aktu o svobodi medijev, razmerah na Slovenski tiskovni agenciji in Radioteleviziji Slovenija, sovražnem govoru ter strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti (angleško Strategic Lawsuits Against Public Participation – SLAAP).

"Opravili sva tehten in dober pogovor. Naj se podpredsednici, ki je v Evropski komisiji zadolžena tudi za temeljno evropsko vrednoto – svobodo medijev, zahvalim za podporo v zadnjih dobrih dveh letih, ko so bile te svoboščine pri nas na hudi preizkušnji," je ob delovnem sestanku povedala ministrica dr. Asta Vrečko. Podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová je dodala: "Srečanje z ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko je bilo namenjeno izmenjavi mnenj o Evropskem aktu o svobodi medijev, ki sem ga nedavno predlagala kot podpredsednica Evropske komisije. Upam, da bo dobil podporo tudi v Sloveniji. Z aktom želimo med drugim okrepiti uredniško neodvisnost v medijih."

Ministrica za kulturo in podpredsednica Evropske komisije sta večji del sestanka namenili pogovoru o Evropskem aktu o svobodi medijev. Ob tem je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila: "Nadejam se, da bomo države članice ob tako pomembnem in vseevropskem projektu dosegle soglasje. Slovenija je v skupini držav, ki so v tej fazi sprejemanja Akta zavzele uradno naklonjeno stališče."

Ministrica za kulturo je podpredsednico Evropske komisije seznanila z razmerami na Slovenski tiskovni agenciji (STA). Vlada je na pobudo Ministrstva za kulturo odpravila škodljivo uredbo, ki jo je sprejela prejšnja vlada in je oteževala delo novinarjev in urednikov ter finančno izčrpavala STA. Danes imajo tamkajšnji uredniki in novinarji zagotovljeno uredniško, finančno in institucionalno avtonomijo. Ob predstavitvi razmer na Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija), na kateri se razmere kljub sprejetju novele Zakona o RTV Slovenija in jasno izražene podpore na referendumu še vedno zaostrujejo, je ministrica izrazila pričakovanje, da bo Ustavno sodišče o novem zakonu kar se da hitro odločilo.