Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin s podpredsednico Evropske komisije Jourovo o vladavini prava

Državni sekretar Marko Štucin je na pogovorih sprejel podpredsednico Evropske komisije Věro Jourovo, ki se mudi na obisku v Sloveniji. Razpravljala sta predvsem o vladavini prava in nekaterih drugih institucionalnih zadevah iz njenega delokroga. Državni sekretar Štucin je podpredsednici predstavil tudi načrte Slovenije za mednarodno konferenco MLA, ki bo maja 2023 potekala v Ljubljani.
Državni sekretar Štucin s podpredsednico Jourovo med rokovanjem

Državni sekretar Štucin s podpredsednico Jourovo | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Državni sekretar Štucin in podpredsednica Jourová, ki je v Komisiji pristojna za področje vrednot in preglednosti, sta se strinjala o pomenu vladavine prava kot temelja delovanja EU kot celote in njene odpornosti. Državni sekretar je poudaril zavezo slovenske vlade vladavini prava in podporo evropskim mehanizmom spremljanja vladavine prava, predvsem rednemu letnemu dialogu z državami članicami, ki prispeva k boljšemu medsebojnemu razumevanju in zaupanju.

Sogovornika sta se na kratko dotaknila tudi prihajajočih evropskih volitev v letu 2024. V zvezi s tem je podpredsednica Jourova izpostavila pomen pravočasnega dogovora o nekaterih aktualnih zakonodajnih predlogih iz svežnja za demokracijo, med drugim o prenovi uredbe o evropskih političnih strankah. Državni sekretar ji je zagotovil konstruktivno sodelovanje Slovenije v nadaljnjih pogajanjih.

Državni sekretar Štucin je podpredsednico Jourovo seznanil tudi z načrti Slovenije glede organizacije mednarodne konference za pripravo besedila nove Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskovanju in pregonu genocida, zločinov proti človeštvu, vojnih zločinov in drugih mednarodnih kaznivih dejanj, tako imenovane pobude MLA.