Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Ajanović Hovnik na 13. študentski konferenci Fakultete za upravo o povezovanju in ohranjanju vezi tudi po študiju

Na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani je danes potekala 13. študentska konferenca Fakultete za upravo z naslovom »Od Fakultete za upravo v kariero«. Na konferenci je bila gostja okrogle mize tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je nekdanja študentka te fakultete.

Namen okrogle mize je bil od bivših študentk Fakultete za upravo - ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, načelnice upravne enote Črnomelj mag. Gordane Mikunovič in vodje kadrovske službe na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Katarine Hočevar - slišati, zakaj so se v preteklosti odločile za ta študij, ali so bile aktivne tudi v obštudijskih dejavnostih, kakšna je bila njihova poklicna pot in kako ocenjujejo pridobljeno znanje in kompetence.

Študentke in študente so zanimale tudi prednosti, slabosti in posebnosti dela v javnem sektorju, če je takšno delo lahko izpopolnjujoče, kakšne so ključne kompetence dobrega javnega uslužbenca, veliko zanimanja pa je namenjenega tudi vprašanju glede generacijskih razlik, ki so v javnem sektorju čedalje bolj prisotne in lahko vplivajo na delo ter odločitve mlajših.

Sogovornice so uvodoma poudarile nujnost povezovanja v študentske skupnosti že med študijem ter vzdrževanje medsebojnih vezi tudi po zaključku formalnega izobraževanja, saj je izjemno pomembno, da ima posameznik neko skupnost ali krog ljudi, na katere se lahko zanese ali obrne tudi v času zaposlitve ali ko to šele išče. Izpostavile so tudi povezovanje teoretičnega in praktičnega dela že med študijem in sicer v okviru študentskega dela ali obštudijskih dejavnosti.

Gostje so si bile enotne, da ta fakulteta v času študija posamezniku nudi horizontalnost in interdisciplinarnost, spodbuja vztrajnost in samostojnost, mu da samozavest ter temelje oziroma podlago za nadaljnjo pot, ki je lahko zelo uspešna. Ponuja številne "gradnike", ki kasneje pomagajo pri pomembnih odločitvah.

Diskusija je bila namenjena tudi pogovoru o povezovanju javnega sektorja in gospodarstva ter vprašanju, na kakšen način zaposlitev v javnem sektorju približati mladim in ga narediti zopet privlačnega.

Izpostavljeno je bilo, da morata javni in zasebni sektor delovati z roko v roki, kajti le tako bosta lahko oba uspešna, poleg tega pa je treba ljudem čim bolje približati namen in pomen javnega sektorja. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je ob tem povedala, da se tudi vlada zaveda, da država ni več privlačen delodajalec, da v »bitki za talente« javni sektor ne bo mogel popolnoma slediti zasebnemu, pa vendar se nadgrajujejo kompetenčni modeli, pripravljajo se štipendijske sheme oziroma oblikuje štipendijska politika, ki bodo spodbudili mlade za delo v javnem sektorju in v okviru njega za delo v javni upravi, ki je lahko zanimiva za študentke in študente te fakultete.

Okroglo mizo je povezoval Grega Rudolf, mag. upravnih ved, zaposlen na Uradu informacijskega pooblaščenca.