Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. februar 2023.

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.59 je v Volčah, občina Tolmin, sunek vetra odkril nadstrešek ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Tolmin so sanirali del poškodovanega nadstreška.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 6.55 so na Privozu v Ljubljani policisti PP Ljubljana zaprosili za pomoč pri iskanju pogrešane osebe. Gasilci GB Ljubljana so pregledali območje struge reke Ljubljanice od Privoza do Prulskega mostu, vendar osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.24 sta na avtocesti med uvozom Kranj vzhodom in Kranj zahodom, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 16.12 je na Partizanski cesti v Sežani osebno vozilo zbilo dve osebi. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb v reševalno vozilo. Reševalci NMP Sežana in Postojna so osebi prepeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Ob 17.35 sta na cesti Divača–Senožeče, občina Divača, trčila osebno in tovorno vozilo, pri tem je slednje zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom zaustavili iztekanje hidravličnega olja iz rezervoarja tovornega vozila ter nudili pomoč dežurnemu delavcu cestnega podjetja pri sanaciji cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.05 je v Savljah v Ljubljani gorel zapuščen kozolec. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so pogasili požar, razkopali seno ter dokončno pogasili žarišča.

Izpostava Maribor

Ob 10.40 je na Kidričevi ulici v Lenartu v industrijskem objektu zagorelo ob peči peskalnega stroja. Gasilci PGD Lenart in Voličina so požar pogasili, prezračili prostore in preventivno pregledali objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.10 so v Žerjavu, občina Črna na Koroškem, zagorele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Črna na Koroškem so goreče saje pogasili, okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 11.37 sta na avtocestnem odseku Smednik–Drnovo, občina Krško, zaradi pregretega ležaja zagoreli zadnja os in guma na prikolici tovornega vozila. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, z vodo ohladili pregrete dele prikolice in nudili pomoč delavcem DARS-a pri premiku vozila na parkirni prostor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.03 je na Golovcu v Ljubljani v gozdu zagorelo okoli nepogašenega kurišča. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto.

Izpostava Maribor

Ob 13.06 so v naselju Podova, občina Rače – Fram, gorele slamnate bale. Gasilci PGD Podova, Fram, Rače, Spodnja in Zgornja Gorica so požar pogasili ter preventivno pregledali bližnje gospodarsko poslopje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.53 je v bližini naselja Šempas, občina Nova Gorica, zagorela suha trava. Požar, ki je zajel tudi skladovnico drv na površini okoli 30 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Ob 15.09 je v ulici Lavričev trg v Ajdovščini zagorel odtočni kanal za meteorno vodo, napolnjen z listjem in odpadki. Požar sta pogasila gasilca GRC Ajdovščina.

Ob 23.47 je med naselji Dobravlje in Skrilje, občina Ajdovščina, gorelo v naravi. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so pogasili okoli 80 kvadratnih metrov podrasti.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.29 so na Meži, občina Dravograd, pri gradbenih delih poškodovali cev zemeljskega plina. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Dravograd so zavarovali kraj dogodka, zaprli cesto za promet, izmerili vsebnost plina v okolju ter protipožarno varovali območje med sanacijo. Delavci Petrol Energetika so sanirali poškodovano cev. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 23.03 so v Naselju Slavka Černeta v Kranjski Gori gostje v nastanitvenem objektu zaznali vonj po naftnih derivatih. Gasilci PGD Kranjska Gora in GARS Jesenice so nevtralizirali izteklo kurilno olje in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 je v naselju Črnuče, občina Ljubljana, iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci GB Ljubljana so zaradi onesnažene zemljine na vodovarstvenem območju nevtralizirali madeže. Na kraju so bili tudi policisti in dežurni podjetja VOKA, ki bodo odstranili kontaminirano zemljino.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.11 je v Koloniji 1. maja v Trbovljah iz traktorja izteklo hidravlično olje. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so posuli razlito olje na razdalji okoli 100 metrov in očistili cesto.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.48 sta v naselju Paljevo, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 5,5 kilogramov, francoske izdelave in ročni bombi, kalibra 57 milimetrov, skupne mase 2,28 kilogramov italijanske izdelave. Vse najdbe so iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.08 so na ulici Varda v Kromberku, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila najdeno tromblonsko mino, kalibra 60 milimetrov, mase 0,66 kilogramov,  italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.55 so na Stanetovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in negovalki omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 23.00 so v Vojkovi ulici v Celju gasilci PGE Celje, ob prisotnosti policije, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil za vodo.

Izpostava Koper

Ob 7.00 so na Muzčevi ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 10.38 so na ulici Ob gozdu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.44 je v naselju Planina, občina Ajdovščina, sunek burje snel železna dvoriščna vrata, ki so padla na lokalno cesto. S cestišča so jih odstranili gasilci GRC Ajdovščina.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.24 so v naselju Gortina, občina Muta, gasilci PGD Muta nudili pomoč reševalcem ZRCK pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.05 so se v naselju Zgornji Lehen na Pohorju, občina Ribnica na Pohorju, na vozišče podrla štiri drevesa. Drevesa so odstranili gasilci PGD Ribnica – Josipdol.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/