Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na mednarodnem kmetijskem sejmu v Parizu

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je obiskala Mednarodni kmetijski sejem SIA (v francoščini Salon International de l'Agriculture). Na sejmu, ki je svoja vrata obiskovalcem odprl v soboto, se predstavlja tudi Slovenija, in sicer z vinogradništvm in vinarstvom, čebelarstvom ter vrhunsko kulinariko.

Sejem SIA je že 59. po vrsti, gre pa za enega največjih kmetijskih sejmov v Evropi. Ministrica Irena Šinko je obisk sejma v Parizu začela včeraj s srečanjem s predstavniki francoske Zadružne zveze (v francoščini La Cooperation Agricole – LCA), kjer so bili gostje tudi predstavniki Zadružne zveze Slovenije. Na skupnem srečanju so izpostavili povezovanje, ki v teh časih še bolj pridobiva na pomenu.

Drugi dan obiska se je ministrica Šinko udeležila dogodka, ki ga je organiziral francoski minister za kmetijstvo Marc Fesneau. V dvostranskem pogovoru sta ministra izpostavila dobro sodelovanje med državama, posebej pa sta se dotaknila aktualnih vsebin s področja kmetijstva. Med drugim sta si izmenjala stališča držav glede predloga Uredbe EU o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, kjer Slovenijo najbolj skrbi prepoved uporabe vseh FFS na občutljivih območjih, saj bi morali cilje zmanjšanja rabe pesticidov dosegati tako, da ne zmanjšujemo kmetijske proizvodnje ter s tem ogrožamo prehranske varnosti EU in povečujemo odvisnost od uvoza hrane.

Popoldan je potekal dogodek v organizaciji slovenskega ministrstva za kmetijstvo in Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (SKGZ) skupaj s francoskim Združenjem podjetij za razvoj zemljišč in podeželja Safer na temo upravljanja s kmetijskimi zemljišči. Slovenija je na dogodku predstavila model upravljanja s kmetijskimi zemljišči, sistem družinskih kmetij in model trajnostnega kmetijstva v Sloveniji. Ministrica Irena Šinko je v predstavitvi dejala, da sta si Francija in Slovenija po velikosti zelo različni, se pa kljub temu soočata s podobnimi težavami: »V Sloveniji je delež mladih kmetov starih do 35 let 4,6 % , kar je manj kot je evropsko povprečje (6 %), medtem, ko je mladih kmetov starih do 40 let le 9 %, kar je zelo neugodno. Marsikateri mladi kmet se sooča tudi s težavo dostopa do novih obdelovalnih površin. Mlajši kmetje so navadno prodornejši, bolj odprti za spremembe ter nove kulture in trende v kmetijstvu. Za to pa ni dovolj le prestrukturiranje kmetije, ampak je treba zagotoviti tudi dodatne površine.« V nadaljevanju je udeležencem seminarja predstavila stanje v slovenskem kmetijstvu, osredotočila pa se je predvsem na vlogo SKGZ in ohranjanje kmetijskih zemljišč. Ob tem je izpostavila: »To je naravni vir, ki ga je treba trajno varovati in zaščititi ter z njim gospodariti na najboljši možni način – ne glede na to, ali je to zemljišče v Sloveniji, Franciji ali kjerkoli drugod.« Na dogodku je sodeloval tudi direktor SKGZ Aleš Tolar.

Ministrica Šinko je v času obiska sejma opravila tudi več drugih dvostranskih srečanj. Poleg srečanja s predstavniki francoske zadružne zveze, se je sestala z vodstvom nacionalnega raziskovalnega inštituta za kmetijstvo, prehrano in okolje  (v francoščini Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement – INRAE), ki zagotovlja inovativne rešitve za spopadanje z globalnimi izzivi, zlasti podnebnimi spremembami, biotsko raznovrstnostjo in prehransko varnostjo. Ministrica se je srečala tudi z vodstvom kmetijskega tehničnega inštituta ( v francoščini Association de Coordination Technique Agricole - ACTA), ki združuje 15 tehničnih kmetijskih inštitutov, ki jih vodijo kmetje ter predstavljajo uporabno raziskovalno enoto francoskega kmetijskega raziskovalnega in razvojnega sistema. Sestala se je tudi z vodstvom združenja za sadje in zelenjavo (v frencoščini Interprofession des fruits et légumes frais – INTERFEL), kmetijske zbornice ter Združenja za mleko (v francoščini Centre National Interprofessionnel de l'Economie Laitière – CNIEL).

Na sejmu, ki se bo zaključil v nedeljo, se z razstavnim prostorom tudi letos predstavlja Slovenija. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano številnim obiskovalcem predstavlja slovensko čebelarstvo, vinogradništvo in vinarstvo ter vrhunsko kulinariko. Slovenija se predstavlja tudi kot turistična destinacija, tako s ponudbo turizma na podeželju in kulinarike kot z vrsto drugih priložnosti za oddih in rekreacijo.