Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šoltes: Z novim Zakonom o varstvu osebnih podatkov smo v Sloveniji naredili pomemben korak naprej

Predstavniki Ministrstva za pravosodje kot predavatelji sodelujejo v številnih izobraževanjih in dogodkih, povezanih z novostmi, ki jih prinaša pred kratkim uveljavljeni Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2).

V tem tednu zaključujemo prvi cikel izobraževanj v sodelovanju z Informacijskim pooblaščencem in z zadovoljstvom ugotavljamo, da zanimanje pomena varovanja osebnih podatkov vztrajno raste, kar potrjuje tudi visoka udeležba različnih deležnikov na omenjenih izobraževanjih.

Državni sekretar dr. Igor Šoltes je v uvodnem nagovoru udeležencem izobraževanja pojasnil širši kontekst novega zakona, ki izhaja iz Splošne uredbe o varstvu podatkov (angleško: General Data Protection Regulation - GDPR), ki postavlja enotna pravila za varstvo podatkov v  Evropski uniji.

ZVOP-2- je bil po dolgotrajnih usklajevanjih pripravljen tako, da sledi ciljem evropske uredbe in spoštuje 38. člen Ustave Republike Slovenije glede človekove pravice do varstva osebnih podatkov. »S tem zakonom smo v Sloveniji končno naredili pomemben korak naprej,« je poudaril državni sekretar dr. Šoltes in hkrati napovedal, da se bo učinke zakona v prihodnje tudi posebej ovrednotilo.

Na izobraževanjih, ki jih je ministrstvo pripravilo v sodelovanju z Informacijskim pooblaščencem, so s strani Ministrstva za pravosodje predavali še generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice mag. Nina Koželj ter Peter Pavlin in Matjaž Mešnjak s sektorja za kaznovalno pravo in človekove pravice.

Državni sekretar dr. Igor Šoltes v nagovoru na seminarju
1 / 2