Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. februar 2023.

Močan veter

Tekom dneva je bilo zaradi močnega vetra na območjih regijskih centrov za obveščanje Koper, Nova Gorica, Postojna in Ptuj zabeleženih 10 dogodkov. Po do sedaj znanih podatkih je zaradi sunkov burje v zahodnem delu Slovenije podrlo drog javne razsvetljave ter 6 dreves, večinoma preko cestišč, eno tudi preko ostrešja stanovanjske hiše. Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 6 gasilskih enot, od tega ena poklicna.

Potresi

Ob 13.02 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Medvod, 17 km severozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Medvod, Ljubljane in okolice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.14 je v semaforiziranem križišču v Štorah v občini Celje osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi in policiji pri usmerjanju prometa ter odklopili akumulator. Poškodovanega pešca so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.27 je v naselju Gosteče v občini Škofja Loka osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo v strugi reke Sore. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, vozilo s pomočjo dvigala dvignili iz struge in ga postavili nazaj na cesto, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev NMP oskrbeli dve lažje poškodovani osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.11 sta v križišču izvoza iz ljubljanske severne obvoznice in Vodnikove ceste v Ljubljani trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ene poškodovane osebe. 

Izpostava Novo mesto

Ob 7.56 je na avtocesti Obrežje–Ljubljana med priključkom Mirna peč in Trebnje vzhod, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in poskrbeli za poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP. Slednji so jo odpeljali v SB Novo mesto. Na intervencijo so bili aktivirani tudi gasilci PGD Trebnje, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Postojna

Ob 14.49 je na Trgu Maršala Tita v Ilirski Bistrici po prometni nesreči zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, požar pogasili, izvedli pregled s termovizijsko kamero in oskrbeli lažje poškodovano osebo, ki bo sama poiskala pomoč v ZD Ilirska Bistrica.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.02 je na regionalni cesti Trbovlje–Hrastnik osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Hrastnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, ki so jo reševalci NMP odpeljali v SB Trbovlje.

Požari v objektih

Izpostava Kranj 

Ob 17.59 so v Bohinjski Beli v občini Bled v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Bohinjska Bela so saje pogasili, pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja. 

Izpostava Ljubljana

Ob 2.51 je na Sneberski cesti v Ljubljani gorela transformatorska postaja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova so pogasili požar, ohladili pogoreli material in požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Transformatorsko postajo je pred gašenjem izklopil dežurni Elektro Ljubljana.

Ob 9.39 je v Rožičnem, občina Kamnik, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sela in Kamnik so razkrili ostrešje, pogasili požar ter odstranili ožgani material.

Izpostava Maribor

Ob 17.18 so na Hotinjski cesti v Hotinji vasi, občina Hoče-Slivnica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hotinja vas so izpraznili peč, pregledali okolico dimniške tuljave s termovizijsko kamero ter opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov. Lastnici so odsvetovali uporabo peči do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.02 so v Mladinski ulici v Spodnji Idriji, občina Idrija, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Idrija so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo.

Ob 18.36 so v zaselku Grčna v Novi Gorici gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali okolico dimniške tuljave s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih 

Izpostava Ljubljana

Ob 17.30 je na Papirniški cesti v Količevem, občina Domžale, v podjetju Količevo Karton gorel delovni stroj. Gasilci CZR Domžale in PGD Vir so požar pogasili in preventivno pregledali bližnji objekt. Delovni stroj je uničen.

Izpostava Postojna

Ob 3.14 je v naselju Unec, občina Cerknica, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Unec in Rakek.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.14 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani zagorel komunalni zabojnik za odpadke, iz katerega se je požar razširil na zabojnike v neposredni bližini. Gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana so požar pogasili in pregledali požarišče. Dva zabojnika sta uničena, eden pa poškodovan. 

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.35 je v Poljski ulici v Beltincih gorel zabojnik za komunalne odpadke. Zabojnik so pogasili gasilci PGD Beltinci.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica 

Ob 8.50 je v kraju Ozeljan v občini Nova Gorica občan v bližini svojega stanovanjskega objekta našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila avstrijsko ročno bombo, mase 1,2 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper 

Ob 12.59 so v Marxovi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.31 so v ulici Hrib na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata objekta, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 12.56 so na Brodarjevem trgu v Ljubljani v večstanovanjski stavbi gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do starejše onemogle osebe, ki je padla ter jim pomagali pri prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.28 se je v Ulici Talcev v občini Zagorje ob Savi v stanovanju večstanovanjske stavbe, občanki pokvarila ključavnica v notranjosti stanovanja. Gasilci PGD Zagorje-mesto so skozi balkonska vrata v četrtem nadstropju vstopili v stanovanje, s tehničnim posegom odprli notranja vrata ter stanovalki omogočili dostop do otroka, ki je ostal zaklenjen v sobi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/