Skoči do osrednje vsebine

Pobuda Evropske komisije za praznovanje dneva evropskih avtorjev

Dan evropskih avtorjev, ki bo letos prvič 27. marca, je pobuda Evropske komisije pod vodstvom komisarke Gabriel, da mlajše generacije dodatno spodbudimo k branju knjig ter jim pomagamo odkriti raznolikost evropske literature.

Namen praznovanja je tudi ozaveščanje mladih, kako pomembne so knjige in kako lahko branje kakovostne literature prispeva k njihovemu celostnemu razvoju. Zato je ta dan dodatna priložnost, da poudarimo pomen vseh programov, projektov in dejavnosti, ki že potekajo v posameznih državah EU za spodbujanje branja, tudi v Sloveniji.

Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Javna agencija RS za knjigo podpirajo pobudo Evropske komisije in se pridružujejo praznovanju dneva evropskih avtorjev, ki bo potekalo letos prvič 27. marca.

K sodelovanju in praznovanju dneva evropskih avtorjev sta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda povabila vse vzgojno-izobraževalne zavode in kulturne ustanove.

Evropska komisija priporoča nekaj dejavnosti na dan evropskih avtorjev

Bralne dejavnosti v šolah:

  • Osnovne in srednje šole po vsej Evropski uniji vabijo v skupnost eTwinning, da organizirajo branje z evropskimi avtorji.
  • Šole lahko k branju povabijo pisatelje ali druge znane osebnosti (igralce, športnike ali vzornike v skupnosti), lahko organizirajo skupno branje s študenti, starši ali pa v razredu z učitelji in knjižničarji. Bralni dogodki lahko potekajo v učilnici, šolski ali splošni knjižnici, knjigarni, kulturni ali drugi ustanovi oziroma lokaciji.
  • Po bralnem dogodku vabijo šole, da delijo svojo izkušnjo.
  • Več informacij o pobudi in prijavi aktivnosti vzgojno-izobraževalnih zavodov in kulturnih ustanov najdete na spletni strani Evropske komisije o dnevu evropskih avtorjev (angleško Day of European Authors).
  • Turneja evropskih avtorjev: Evropska komisija organizira turnejo evropskih avtorjev, ki bodo obiskali šole, knjižnice in knjigarne ter prebrali del svojih del in spodbujali mlade k odkrivanju drugih evropskih avtorjev.

Skladno s sprejeto Nacionalno strategijo za bralno pismenost 2019-2030, ki jo je Vlada Republike Slovenije potrdila leta 2019, dajemo v Sloveniji velik poudarek spodbujanju branja med vsemi ciljnimi skupinami, še posebej pa med mladimi, tako v okviru formalnega kot neformalnega izobraževanja.

Od leta 2008 deluje Javna agencija RS za knjigo (JAK), ki skrbi za razvoj programov in projektov bralne kulture na nacionalni ravni. Številne dejavnosti izvajajo slovenske splošne knjižnice, aktualnim informacijam kulturnih ustanov z vseh področij kulture pa lahko sledite tudi na nacionalnem stičišču kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar. Številne dogodke in dejavnosti, s katerimi se prispeva k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni, potekajo v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja.