Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. februarja 2023

Močan veter

Po napovedih meteorologov Agencije RS za okolje je burja na izpostavljenih mestih, predvsem na Primorskem, dosegala hitrost do 120 kilometrov na uro. Posledice so odpravljali gasilci ter dežurni delavci cestnih, komunalnih elektro in telekomunikacijskih podjetij. Drevesa so se podirala na cestišča, objekte, električne drogove in vodnike, drogove telekomunikacij, sunki burje so odtrgali reklamni pano, sončni kolektor, poškodovali strehe objektov in dimnike. Ponekod je bila motena oskrba z električno energijo in telekomunikacijami, burja pa je predvsem v Vipavski dolini ovirala cestni promet. Po dosedaj zbranih podatkih so Regijski centri za obveščanje zabeležili 34 dogodkov, posredovalo je devet prostovoljnih gasilskih enot in štiri poklicne. Največ posredovanj je bilo na območju občin Koper, Nova Gorica, Postojna in Ilirska Bistrica.

 

Poplave

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.29 je v naselju Breginj, občina Kobarid, zaradi zamašenih odtočnih jaškov meteorna voda zalila pritlične prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Breginj so zasilno očistili meteorne jaške in lastniku nudili pomoč pri prečrpavanju vode iz prostorov.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 6.40 se je na območju naselja Kuteževo v občini Ilirska Bistrica pod vodstvom policije pričelo iskanje starejše osebe, ki naj bi z osebnim vozilom zapeljala s ceste. Gasilci PGD Ilirska Bistrica, Podgora-Podgraje, Vrbovo in Jelšane so preiskali okoliške kraje in osebo našli v bližini naselja Zabiče v prevrnjenem vozilu. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgora-Podgraje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu osebe do reševalnega vozila ter nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 1.00 je v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in vozilo izvlekli nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.10 je na avtocesti Domžale–Ljubljana v Šentjakobu, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 18.20 se je na regionalni cesti Vrzdenec–Šentjošt, občina Horjul, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Horjul so zavarovali kraj dogodka, osebno vozilo postavili na kolesa ter odklopili akumulator. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 1.41 je na lokalni cesti Čolnišče–Jablana v občini Zagorje ob Savi osebno vozilo zapeljalo na brežino in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in Zagorje - mesto so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč policistom in delavcem avto vleke z razsvetljevanjem kraja dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.17 so v naselju Pungert, občina Škofja Loka, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škofja Loka in Gosteče so goreče saje pogasili, očistili dimnik, opravili pregled s termovizijsko kamero in opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.44 so v Streliški ulici v Kočevju gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kočevje so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in ugotovili da se dimna tuljava že ohlaja. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.39 so na Tržaški cesti v občini Brezovica pri Ljubljani zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brezovica pri Ljubljani so požar pogasili, pregledali okolico s termovizijsko kamero in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 16.03 je na Ruški cesti v Mariboru gorelo zapuščeno črpališče vode. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.10 so v Ulici XXX. divizije v Solkanu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica.

Ob 22.50 so v Lokavcu, občina Ajdovščina, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina so pogasili požar, delno očistili dimniško tuljavo in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.21 so na Koroški cesti, občina Radlje ob Dravi, gorele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so varovali stanovanjski objekt do izgoretja saj, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ptuj

Ob 4.09 je v naselju Brezovec, občina Cirkulane, zagorela cev na plinski jeklenki v stanovanjskem objektu. Lastnik je jeklenko iznesel iz prostora in pri tem utrpel opekline na roki, jeklenko pa posipal s peskom do prihoda gasilcev PGD Ptuj, Bukovci in Cirkulane, ki so nato jeklenko dokončno ohladili in pregledali kletne prostore.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.55 je na območju Vrtojbe, občina Šempeter - Vrtojba občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila minometno mino, kalibra 84 mm, mase 4,2 kg, avstro-ogrske izdelave.

Ob 8.59 je v bližini vasi Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato, kalibra 210 mm, pet topovskih granat, kalibra po 65 mm in topovski vžigalnik kalibra 75 mm. Vse nevarne najdbe v skupni masi 138,98 kg so italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 00.01 je na področju občine Podvelka, prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 161 odjemalcih. Napako odpravljajo delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 3.22 je v naselju Strunjan, občina Piran, v drevoredu nad cesto visela polomljena veja na višini okoli desetih metrov. Vejo so odstranili gasilci JZ GB Koper skupaj z delavci cestnega podjetja.

Izpostava Kranj

Ob 23.25 je v Dražgošah, občina Železniki, onemogla oseba padla s postelje in se ni mogla pobrati. Gasilci PGD Dražgoše so osebo dvignili in namestili nazaj v posteljo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.54 je na ulici Ob Ljubljanici v Ljubljani v gostinskem objektu iztekala voda iz poškodovanega radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 20.28 so v Habatovi ulici v občini Trzin gasilci PGD Trzin nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 3.49 so v naselju Podigrac, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 5.58 sta se v naselju Jablance v občini Duplek na cesto podrli drevesi. Gasilci PGD Korena so odstranili in razžagali drevesi.

Ob 7.54 se je v naselju Pivola v občini Hoče-Slivnica podrlo drevo na cesto. Posredovali so gasilci PGD Hoče.

Ob 8.56 se je v naselju Loka pri Forminu v občini Rače-Fram na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Fram so odstranili in razžagali drevo.

Ob 15.25 so v Ulici Janka Mlakarja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve rešili obolelo osebo in jo predali reševalcem NMP, ki so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.11 sta na Gradiški cesti v Vipavi gasilca GRC Ajdovščina vstopila v stanovanje v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala preminula oseba. Na kraju so bili reševalci NMP Ajdovščina in policija.

Ob 20.47 so v bližini naselja Lokve, občina Nova Gorica, gasilci PGD Čepovan nudili pomoč vozniku, ki je z vozilom obtičal na zasneženi cesti.

Izpostava Ptuj

Ob 11.53 so v naselju Brezovec, občina Cirkulane, gasilci PGD Cirkulane nudili pomoč delavcem CP Ptuj pri odstranitvi dveh podrtih dreves.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.20 se je v Breznici, občina Prevalje, drevo podrlo čez vozišče in na parkirano vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so drevo razžagali in odstranili ter preventivno pregledali vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo danes zjutraj in dopoldne najmočnejši sunki burje še dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.