Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. februarja 2023.

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 8.20 se je v naselju Vodole v občini Maribor na parkirnem prostoru sprožil zemeljski plaz. Gasilci JZ GB Maribor so s PVC ponjavo prekrili okoli 150 kvadratnih metrov plazu. O dogodku je bil obveščen OŠ CZ Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.05 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.24 je v bližini naselja Veliko Mraševo, občina Krško, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGE Krško so odklopili akumulator ter opravili preventivni pregled vozila in okolice zaradi morebitnih izteklih motornih tekočin.

Izpostava Celje

Ob 10.28 sta v Šaleku, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno poškodovano osebo in jo predali reševalcem NMP Velenje, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 6.50 sta v Spodnji Besnici, občina Kranj, trčili kombinirano in tovorno vozilo za prevoz hlodovine. Kombinirano vozilo je po trčenju zapeljalo v jarek. Gasilci GARS Kranj so kraj zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj. O prometni nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.21 je v naselju Bogenšperk, občina Šmartno pri Litiji, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini. Gasilci PGD Kostrevnica in Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na cestišče. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Litija.

Izpostava Maribor

Ob 18.18 je v Dvorjanah v občini Duplek osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin in nevtralizirali že iztekle ter odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.44 je v Dolenjih Laknicah, občina Mokronog-Trebelno, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Trebnje in Mokronog so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci NMP Trebnje so na kraju oskrbeli dve osebi in ju prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 5.34 sta v naselju Hum pri Ormožu v občini Ormož trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ptuj so poškodovano osebo prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 13.21 je v naselju Pomjan, občina Koper, gorela garaža. Gasilci JZ GB Koper, PGD Babiči in Krkavče so pogasili požar in prezračili objekt ter stanovanjsko hišo. Požar je uničil okoli 40 kvadratnih metrov notranjosti objekta, ročno orodje, osebno vozilo, motorno kolo in moped. Za poškodovan elektro priključek bo poskrbel električar.

Izpostava Maribor

Ob 19.13 so v Kuraltovi ulici v Mariboru gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci so počakali do izgoretja saj in objekt pregledali s termovizijsko kamero in merilcem nevarnih plinov.

Ob 20.12 so v naselju Bukovec v občini Slovenska Bistrica gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zgornja Polskava so varovali objekt dokler saje niso dogorele.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.13 so na Biču, občina Trebnje, v proizvodnih prostorih Adrie Mobil, organizacijska enota Bič, opazili dim. Gasilci PGD Trebnje, Veliki Gaber, Zagorica, Sela pri Šumberku in Log so pogasili požar v odsesovalni napravi, okolico pregledali s termovizijsko kamero, preverili prisotnost nevarnih plinov in prezračili proizvodne prostore. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.19 je v bližini ulice Polje v Ljubljani gorel premog v železniškem vagonu. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Slape – Polje.

Ob 9.30 se je na avtocesti Logatec–Vrhnika kadilo iz zavor tovornega vozila. Voznik je sam pogasil začetni požar. Gasilci PGD Vrhnika so ohladili zavore in pregledali vozilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.00 je na regionalni cesti Trbovlje–Prebold v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Trbovlje mesto so vozilo pogasili in hladili plinski rezervoar. Uničeno vozilo so pregledali s termovizijsko kamero, nevtralizirali razlite tekočine ter usmerjali promet, ki je bil med intervencijo popolnoma zaprt. Na kraju so bili tudi policisti.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.11 sta na Cesti na Ostrožno v Celju goreli suha trava in podrast na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno.

Ob 18.06 je v naselju Vešenik, občina Slovenske Konjice, zagorelo v naravi. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Tepanje, Žiče in Draža vas so požar lesenega materiala na prostem omejili in pogasili, prekopali ter zalili požarišče in pregledali okolico.

Ob 18.50 je v naselju Radana vas v občini Zreče kurjenje v naravi ušlo izpod nadzora. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in pogasili manjši požar.

Ob 23.52 je na Cesti na Ostrožno v Celju gorel travnik na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar lokalizirali in pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.12 je ob Obvozni cesti v Ljubljani gorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.01 je v naselju Lendava v istoimenski občini v bližini doma za ostarele gorelo suho trstičje in podrast, velikosti okoli 60 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava in pregledali območje požara.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.15 so na robu gozda pod Prešernovo ulico v Idriji opazili manjši požar v naravnem okolju. Gasilci PGD Idrija so na nedavno očiščenem robu gozda pogasili tleče panje na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.41 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, v gozdu gorela podrast. Gasilci PGD Črnomelj so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 10.59 so v potoku Črnca v Bračni vasi, občina Brežice, gasilci PGE Krško zajezili oljni madež velikosti okoli 2 x 2 metra in postavili pivnike. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 11.28 je v naselju Šmartno ob Paki iz zapuščenega osebnega vozila na parkirišču iztekalo motorno olje. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali oljni madež na površini okoli 0,5 kvadratnega metra.

Ob 12.11 je na parkirišču na Cesti Borisa Kraigherja v Velenju iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali oljni madež na površini okoli 0,5 kvadratnega metra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.03 je v Volčji Dragi, občina Renče - Vogrsko občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila ročno bombo mase 0,5 kg jugoslovanske izdelave.

Ob 14.25 je občan v Mirnu, občina Miren – Kostanjevica, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regija sta odstranila topovsko granato 77 mm, ročno bombo in vžigalnik v skupni masi 7,6 kg. Najdbe nemškega in italijanskega izvora so iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.16 so v naselju Tepanje, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Tepanje nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Ob 16.31 so na Celjski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s pomočjo avto lestve odstranili transparent, ki ga je poškodoval veter.

Izpostava Koper

Ob 4.56 je v Spodnjih Škofijah v občini Koper v osnovni šoli iztekala voda centralnega ogrevanja. Posredovali so gasilci JZ GB Koper.

Ob 7.35 je v Spodnjih Škofijah v občini Koper v objektu iztekala voda iz zgornjega stanovanja. Posredovali so gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 22.54 so na Cankarjevi cesti v Tržiču gasilci PGD Tržič nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 15.18 je v Slavšini, občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, drevo padlo na cestišče. Gasilci PGD Vitomarci so podrto drevo razžagali, odstranili in počistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.32 se je na cesto Podvelka–Josipdol, občina Ribnica na Pohorju, podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Ribnica - Josipdol.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo v soboto pozno zvečer na Primorskem zapihala burja, ki se bo v nedeljo popoldne še nekoliko okrepila. Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki okoli 120 km/h.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/