Skoči do osrednje vsebine

Razstava Ukrajina pripoveduje in razstava Mama jaz nočem vojne

Odprtje razstave Ukrajina pripoveduje v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije je potekalo 23. februarja ob obeležitvi enega leta od začetka vojne v Ukrajini. Častna gosta in govorca sta bila veleposlanik Poljske v Republiki Sloveniji Dr. Krzysztof Olendzki in veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji g. Andrii Taran

Otvoritev je zaznamoval bogat umetniški program na katerem so se predstavili otroci, ki so pred vojno v Ukrajini pribežali v Slovenijo.

Razstava Ukrajina pripoveduje daje glas ukrajinskim beguncem, ki jih vojna vihra od 24. februarja 2022 preganja z domačega praga in prebivajo v Sloveniji. Predmeti, ki so jih prinesli ukrajinski begunci iz domovine simbolno ponazarjajo njihov beg na varno, se postavljajo ob bok njihovim šestindvajsetim zgodbam. Delček mozaika zgodbe je dodala tudi direktorica Urada Vlade  Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj. Avtorica razstave Ukrajina pripoveduje je Katarina Jurjavčič.

Razstava Mama, jaz nočem vojne odstira ganljivo sliko vojnih grozot, videnih skozi otroške oči, ne glede na čas in prostor. Z univerzalnostjo in brezčasnostjo predstavlja protivojni manifest, ki gledalca sooči z grozo in tragedijo vojne. Projekt združuje več kot 10000 otroških risb o vojni in miru v Ukrajini, ki so na ogled tudi na spletu. Razstavo je omogočilo veleposlaništvo Republike Poljske.

Cekinov grad

Prizorišče razstave | Avtor: Tina Kuruc

1 / 3