Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon srečanje dveh manjšin označil za sestanek sinergij

Na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu je danes z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom in državno sekretarko na uradu Vesno Humar potekalo srečanje dveh narodnih skupnosti - slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji.
Udeleženci sestanka.Sedijo za mizo. na levi strani slovenska in evropka zastava, v ozadju pano z logotipi urada.

Udeleženci sestanka. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Srečanje, ki so ga z veliko naklonjenostjo pozdravili vsi udeleženci, minister Arčon pa ga je že uvodoma označil za sestanek sinergij, je bilo v prvi vrsti namenjeno razpravi o priložnostih na področju podpore gospodarski osnovi obeh avtohtonih narodnih manjšin. Beseda je prav tako tekla o razvojnem potencialu, ki ga prinaša Evropska prestolnica kulture GO! 2025. Sogovorniki so bili po zaključku vsebinsko bogatega in konstruktivnega pogovora soglasni glede dveh pomembnih sklepov današnjega sestanka. Kot prvo so sklenili, da se pripravi celovit, dolgoročni program vzpodbujanja gospodarskega razvoja na čezmejnem, narodnostno mešanem območju na meji med Slovenijo in Italijo. V procesu bodo sodelovali predstavniki obeh manjšin in predstavniki drugih vladnih služb. Osnovno izhodišče je vzpostavitev dogovora o zrcalnih ukrepih Republike Slovenije in Republike Italije ter Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine. Kot drugo, pa so bili skladni, da se vzpostavi redna operativna srečanja med predstavniki obeh manjšin, ki bodo prostor za prenos informacij ter oblikovanje podlag in izhodišč za bilateralne pogovore na ravni Slovenija – Italija in Slovenija – Furlanija Julijska krajina. Predstavniki manjšin so se strinjali, da je potrebno že sedaj odlično sodelovanje še poglobiti in ustaliti.

V izjavi za medije po zaključku današnjega srečanja je minister Arčon poudaril, da se je tekom sestanka izoblikovalo skupno stališče, da »se ciljno bolj usmerimo v projekte, ki bi nas povezovali. Pri tem smo se osredotočili na projekte na področju gospodarstva in razvoja turizma,« ter dodal, da pa se bo v prihodnje izkazalo o najprimernejši obliki tega sodelovanja. V tem trenutku je pomembno izoblikovati predvsem vsebino. Minister je izpostavil tudi strategijo razvoja turizma, ki je že pripravljena za območje Benečije. »Mislim, da je to ena krasna osnova,« je povedal in spomnil, da sta se, na srečanju pretekli teden, o tem strinjala tudi s predsednikom Avtonomne dežele Furlanija-Julijska krajina Massimilianom Fedrigo.

Današnjega sestanka so se udeležili senatorka Italijanske Republike Tatjana Rojc, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Felice Žiža, državni sekretar v kabinetu predsednika Vlade RS Vojko Volk, direktor Urada Vlade RS za narodnosti Stane Baluh, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani, predsednica Občinske samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Izola Vita Valenti, sekretar Občinske samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper Marco Loredan, svetovalec senatorke in politični analitik Rudi Pavšič in predstavnica Ministrstva za zunanje in evropske zadeve.