Skoči do osrednje vsebine

"Manj škode, boljša oskrba - od resolucije do izvajanja"

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je udeležil 5. Svetovnega vrha o varnosti pacientov v Švici, ki letos poteka pod sloganom "Manj škode, boljša oskrba - od resolucije do izvajanja". Gre za srečanje, na katerem so udeleženci s širšega vidika obravnavali varnost pacientov na različnih strokovnih področjih politike javnega zdravja.

Na vrhu so sodelovali ministri, visoki predstavniki in strokovnjaki z vsega sveta ter v obravnavi v ospredje postavili varnost pacientov v okviru pandemije covida-19. Minister Danijel Bešič Loredan je v govoru poudaril, da sta kakovost zdravstvenih storitev in varnost pacientov temelj sistema zdravstvenega varstva, saj se lahko samo s celovitim upravljanjem sistema kakovosti in varnosti spopadamo s škodljivimi dogodki v zdravstvu.

V nadaljevanju je minister poudaril, da je Slovenija že pristopila k izdelavi in sprejemu nove Nacionalne strategije kakovosti in varnosti 2023–2031, ki se osredotoča na pacienta in skupnost.  Prav tako je tudi omenil, da je v pripravi novi zakon, katerega cilj bo zvišati kakovost in varnost zdravstvenega sistema in opredeliti odgovornosti vseh izvajalcev. Zakon bo prav tako omogočal vpogled v uspešnost delovanja izvajalcev v zdravstvenem sistemu ter vzpostavil možnost odločanja na podlagi zbranih dejstev in podatkov. Še ena izmed pomembnih pridobitev, ki jih Slovenija načrtuje na področju varnosti pacientov, bo uvedba aplikacije, ki bo pacientom in izvajalcem zdravstvenih storitev omogočala prijavo varnostnih odklonov in njihovo upravljanje.

Ob robu dogodka se je minister Bešič Loredan srečal tudi s predsednikom Švicarske konfederacije in ministrom za zdravje Alainom Bersetom, s katerim sta v pogovoru izrazila zadovoljstvo glede preteklega sodelovanja in se strinjala, da je to tudi v prihodnosti ključ do učinkovitega odzivanja na številne globalne izzive.  

Minister je z delegacijo zaključil obisk na Nacionalnem združenju za razvoj kakovosti v bolnišnicah in klinikah, z namenom izmenjave informacij in dobrih praks na področju varnosti in kakovosti zdravstvenega varstva.