Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministrice Fajon ob letu dni ruske agresije na Ukrajino

V nadaljevanju objavljamo izjavo podpredsednice vlade in ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon ob letu dni ruske agresije na Ukrajino.
Minister Tanja Fajon

Ministrica Tanja Fajon | Avtor: STA

Mineva leto dni od začetka brutalne ruske agresije, vojne v Ukrajini, in kljub mednarodni pomoči vsak dan vidimo pobijanje nedolžnih civilistov, žensk, otrok in uničevanje civilne infrastrukture.

To je nesprejemljivo. Težko si je danes zamisliti, da si nekdo s silo in z orožjem skuša nezakonito, protipravno prilastiti ozemlje, suverenost in ozemeljsko celovitost druge države.

Slovenija bo Ukrajini stala ob strani dokler bo potrebno. Slovenci imamo svoj zgodovinski spomin. Obenem pa si prizadevamo in podpiramo vse napore v smeri, da čimprej zagotovimo trajen in pravičen mir v Ukrajini.

Podpiramo vsa prizadevanja, ki jasno ločijo kdo je agresor in kdo je žrtev. Agresor je Ruska federacija, žrtev je Ukrajina.

Narediti moramo vse, da po diplomatskih kanalih skušamo ustaviti napade, uničevanje infrastrukture, pobijanje ljudi in da vzpostavimo pogoje za pogovore, za trajen in pravičen mir v Ukrajini.

To si želi Ukrajina, to si želimo mi vsi. Mir.