Skoči do osrednje vsebine

Evropski komisar Nicolas Schmit na delovnem sestanku pri ministru dr. Dariu Feldi

Na delovnem obisku v Sloveniji se je danes mudil evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit, ki se je zaradi pomembnosti izobraževanja in usposabljanja za razvoj posameznika, družbe in gospodarstva srečal tudi z ministrom dr. Dariom Feldo.

Minister dr. Felda in komisar Schmit sta govorila o pomembnosti vseživljenjskega učenja in zelenem ter digitalnem prehodu, ki nas prepreda vse ravni življenja, tudi vse ravni izobraževanja, od predšolske vzgoje naprej. Kot je poudaril minister Felda, je ministrstvo že začelo s prenovo izobraževalnih programov, katere namen je opremiti učeče se in pedagoško-andragoško osebje s kompetencami, pomembnimi za soočanje z aktualnimi izzivi in izzivi prihodnosti. Velik del prenove bo Slovenija zagotovila v okviru Načrta za okrevanje in odpornost ter Programa Evropske kohezijske politike.

Spregovorila sta tudi o načrtih evropske komisije, predvsem o pripravi evropskega leta spretnosti 2023, s katerim želi evropska komisija spodbujati izpopolnjevanje in preusposabljanje delovne sile, in s tem nasloviti potrebe na trgu dela. Sogovornika sta se strinjala, da ima pri tem ključno vlogo poklicno in strokovno izobraževanje in tudi izobraževanje odraslih. Slovenija je pri vključevanju v poklicno in strokovno izobraževanje v očeh evropske komisije primer dobre prakse, še posebej pri razvijanju kompetenčno zasnovanih izobraževalnih programov, ki v ospredje postavljajo razvoj ključnih in poklicnih kompetenc in možnostjo prehajanja udeležencev med različnimi izobraževalnimi programi. Komisar Schmit je izpostavil tudi pomembnost nedavno objavljenega sporočilo o industrijskem načrtu za vodilni položaj evropske industrije z neto ničelnimi emisijami, kjer so ponovno izpostavljene spretnosti, ki jih bo potrebovala industrija.

Komisar Schmit in minister dr. Felda sta delovno srečanje zaključila v Radovljici, kjer sta prisluhnila mladim odraslim, udeležencem programa PUM-O (projektno učenje mlajših odraslih), ki ga izvaja Ljudska univerza v Radovljici. Program v Sloveniji je primer dobre prakse na EU ravni, ki v veliki meri prispeva tudi k zmanjševanju osipništva, ki je sicer v Sloveniji veliko pod povprečjem v EU.