Skoči do osrednje vsebine

Dogodki Urada vlade za komuniciranje v Planici v polnem teku

Na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici je Urad vlade za komuniciranje (UKOM) za novinarje v medijskem središču pripravil pogovorna omizja z različnimi vsebinami in zanimivimi gosti. UKOM je sodeloval tudi na konferenci Sporto, kjer je bila osrednja gostja smučarska zvezda Tina Maze, ambasadorka znamke I feel Slovenia, katere skrbnik je UKOM.
Pogled na zasneženo Planico.

Nordijski center Planica. | Avtor: Nordijski center Planica

Tina Maze, najuspešnejša slovenska alpska smučarka v zgodovini, ki je zdaj ambasadorka Urada vlade za komuniciranje, je na konferenci Sporto poudarila: »Ponosna sem na ambasadorstvo znamke I feel Slovenia, s tem spodbujamo še druge športnike, da se dokazujejo v športu, v veliko čast mi je, in na to vlogo sem izredno ponosna.«

Nad Planico 2023 je navdušena, tudi zaradi priložnosti, da se predstavi Slovenija: »Smo mlada država. Veliko smo spremenili v kratkem času. Postali smo močen športni narod, kar je osupljivo. Vsi po svetu me sprašujejo, kaj počnemo v Sloveniji, da smo tako uspešni,« je na konferenci Sporto še dejala ambasadorka znamke I feel Slovenia.

Tina Maze z mikrofonom v roki.

Tina Maze, ambasadorka znamke I feel Slovenia. | Avtor: Sportida

23. februarja je UKOM organiziral omizje z naslovom Slovenski športni uspehi niso naključje. O ozadju slovenskega športa in poti do velikih uspehov Slovenije na športnem področju so razpravljali uspešni športniki Petra Majdič, Andrej Hauptman in Jernej Slivnik. Na vprašanje o majhnosti slovenskega športa je Majdičeva odgovorila: »Šele v zadnjih letih kariere sem se počutila popolnoma enakovredno tekmicam in se znebila tega občutka, prej pa je bilo vedno v ozadju to, da prihajamo iz majhne države in nimamo dovolj znanja o smučarskem teku.«

»Imamo dva med najboljšimi na svetu. Slovence svet dobro pozna, ve, da trdo delamo in smo dobri tekmovalci,« je dodal Hauptman. Na vprašanje, zakaj so Slovenci tako uspešni športniki, sta Slivnik in Hauptman povedala: »Od Slovencev lahko pričakujejo samo najboljše. Če ne zmagujemo v enem športu, bomo pa v drugem. Uspehe lahko vedno pričakujemo.«

Moderatorka, Petra Majdič, Jernej Slivnik in Andrej Hauptman sedijo na odru.

Petra Majdič, Jernej Slivnik in Andrej Hauptman so razpravljali o ozadju slovenskega športa in poti do velikih uspehov Slovenije na športnem področju. | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

Danes, 24. februarja, ob 16.15 bo UKOM pripravil omizje z naslovom Kakovostno življenje v Alpah za vse, spregovorili pa bodo dr. Matej Ogrin, predsednik nevladne organizacije CIPRA Slovenija, Eva Štravs Podlogar, direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in mag. Emil Ferjančič, ki v obdobju slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji predseduje Stalnemu odboru ter Odboru za preverjanje Alpske konvencije. Govorili bodo o predsedovanju Alpski konvenciji, kako mlade zadržati v regiji, kakšne priložnosti so za ljudi v Alpah, o trajnostnem turizmu, ki ne ogroža vrednot, o lokalni hrani in drugem.

V športu je moč, v knjigi je znanje, je naslov teme, ki bo na vrsti 26. februarja ob 16.30, v njej pa bodo gostje Katja Stergar, vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije za knjigo, Tadej Golob, pisatelj, alpinist, kolumnist, novinar, Klemen Bauer, biatlonec, in Sara Isaković, plavalka, srebrna olimpijka. Razpravljali bodo o  slovenski bralno-spodbujevalni akciji v povezavi s športom.

Na omizju, ki bo 28. februarja ob 17. uri, bodo Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, Metod Ropret, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in predsednik odbojkarske zveze Slovenije, Franci Petek, spregovorili o učinkih, ki jih imajo takšne prireditve na gospodarstvo in promocijo ter trajni infrastrukturi na primeru Planice.

Slovenija se doma in v svetu predstavlja z nacionalno znamko I feel Slovenia. Predstavitev znamke I feel Slovenia bo 1. marca ob 17. uri, o njej pa bodo razpravljali Petra Bezjak Cirman, vršilka dolžnosti direktorice Urada Vlade RS za komuniciranje, skrbnika znamke I feel Slovenia, Rok Capl, vršilec dolžnosti direktorja SPIRIT Slovenija, javne agencije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije in Maša Puklavec, vodja vsebinskega digitalnega marketinga pri Slovenski turistični organizaciji.

O športni vzgoji mladih bodo na omizju, ki bo 3. marca ob 16.45, spregovorili dr. Gregor Jurak, redni profesor na Univerzi v Ljubljani – na Fakulteti za šport, vodja raziskovalne skupine SLOfit, Mirjam Bizjak, ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, kjer se lahko dijaki izobražujejo tudi v športnem oddelku gimnazije in Cene Prevc, nekdanji smučarski skakalec s srebrno medaljo na ekipni tekmi Zimskih olimpijskih iger 2022 v Pekingu, ambasador programa SLOfit.