Skoči do osrednje vsebine

Dogodek v podporo Ukrajini in spomin na žrtve brutalne ruske agresije na Ukrajino

Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve smo pripravili dogodek v podporo Ukrajini in v spomin na žrtve ruske agresije, Diplomatski zbor in uslužbence ministrstva je v imenu ministrice Tanje Fajon, ki se mudi na izrednem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, nagovorila v.d. generalne sekretarke Renata Cvelbar Bek. Udeležence je nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran. Po nagovorih in minuti molka za žrtve agresije na Ukrajino je sledil dvig ukrajinske zastave.
Vršilka dolžnosti generalne sekretarke Renata Cvelbar Bek med nagovorom

Vršilka dolžnosti generalne sekretarke Renata Cvelbar Bek | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 4

Pred enim letom je Rusija neizzvano napadla Ukrajino. S tem je grobo kršila mednarodno pravo in poteptala načela, ki smo jih skupaj gradili po drugi svetovni vojni, kar najostreje obsojamo. Ukrajinski narod se je v tem času soočil z neznosnim trpljenjem. Kljub temu so Ukrajinke in Ukrajinci pokazali neverjetno moč pri obrambi svoje države in temeljnih vrednot – svobode, neodvisnosti in demokracije. "Naj bo ta žalostna obletnica začetka ruske agresije na Ukrajino spomin na žrtve in opomin, da kršitve mednarodnega pravnega reda, ki smo ga tako težko zgradili, ne morejo in ne smejo postati naša nova normalnost," je v nagovoru poudarila vršilka dolžnosti generalne sekretarke Renata Cvelbar Bek.

Veleposlanik Andrij Taran se je v nagovoru zahvalil Sloveniji za podporo in pomoč, ki jo nudi Ukrajini, ter poudaril, da ima današnji dogodek velik simbolni pomen, saj se je Slovenija nemudoma in z ustreznimi ukrepi odzvala na začetek ruske agresije ter s tem pokazala, kdo je agresor in kdo žrtev. "To leto je bilo leto močnega boja, leto ukrajinske 'železne volje', leto neverjetnega poguma in hrabrosti ter skupne vere v zmago. Naš pogum je odraz ljudi in mednarodne podpore vseh naših partnerjev in prijateljev. Skupaj smo obstali že 365 dni in ne dvomim, da bo zlo premagano in vsi zločini kaznovani," je povedal veleposlanik Taran.

Renata Cvelbar Bek pa je ponovno potrdila, da je Slovenija trdna zagovornica mednarodnega prava, ki v celoti podpira suverenost, ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Zato bomo Ukrajini še naprej nudili podporo in pomoč.