Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. februarja 2023.

Onesnaženost zraka

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, so bile v četrtek presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10 v večini krajev po Sloveniji. Največja onesnaženost zraka je bila na Primorskem. V petek preko dneva se bodo ravni delcev postopno zmanjšale.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.14 se je na izvozu z avtoceste Celje–vzhod v Leskovcu, občina Celje, vlačilec s prikolico in tovorom prevrnil na bok. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, prečrpali iz rezervoarjev gorivo in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 9.37 je v naselju Podkraj pri Velenju, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili na kolesa. Reševalci NMP Velenje so poškodovani osebi prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.34 sta na Dunajski cesti v Prevojah pri Šentvidu, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Ob 9.43 je v bližini Grbinske ceste v Litiji osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Litija so nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP Litija, vozilo izvlekli nazaj na vozišče, odklopili akumulator in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila.

Ob 12.16 sta na ljubljanski obveznici med izvozoma Podutik in Brdo v naletu trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in počistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.04 se je na Cesti 18. aprila v Vipavi prikolica odpela iz osebnega vozila in trčila v drugo osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.57 je v Resljevi ulici v Celju v industrijskem obratu prišlo do vžiga dimnih plinov. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali objekt s termovizijsko kamero in izmerili vsebnosti plinov v zraku.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.22 se je na Miklošičevi cesti v Ljubljani, zaradi odvrženega cigaretnega ogorka in z listjem napolnjene rešetke, kadilo iz svetlobnega jaška. Gasilci GB Ljubljana so manjši požar pogasili in iz jaška odstranili listje.

Ob 13.25 je v Petkovi ulici v Ljubljani v bližini električnih vodnikov gorel večji kup bioloških odpadkov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.42 so v naselju Vejar, občina Trebnje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Z gašenjem požara so pričeli stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Trebnje, ki so objekt tudi prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 12.43 je v naselju Juršče v občini Pivka zamašena dimniška cev povzročila zakajenost celotnega stanovanjskega objekta. Do požara ni prišlo, gasilci PGD Pivka in Palčje so prezračili objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 0.47 je na Trubarjevi ulici v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Gaberje so požar, ki je uničil vozilo v celoti, pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 14.05 je v Zgornjih Vrtičah, občina Kungota, gorel delovni stroj. Požar so pogasili gasilci PGD Zgornja Kungota.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.33 sta na Jamovi cesti v Ljubljani gorela zabojnika za papir. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prekopali požarišče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 15.07 je na avtocesti Kozina–Kastelec, občina Kozina, tovorno vozilo trčilo v sredinsko odbojno ograjo, jo prebilo in predrlo rezervoar in oljno korito vozila. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Materija in JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali in prečrpali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč DARSU in vlečni službi pri umiku tovornega vozila s cestišča. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.14 je pohodnik v bližini ceste, ki pelje na Kekec, občina Nova Gorica, našel italijansko topovsko granato, kalibra 75 mm mase 7 kg. Nevarno najdbo, ki izvira iz obdobja 1. svetovne vojne, sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Postojna

Ob 17.31 sta v Brestovici pri Komnu, občina Komen, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije odstranila najdeni topovski granati kalibra 75 mm, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.03 se je v naselju Tepanje, občina Slovenske Konjice, podrlo drevo na vozišče. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Tepanje.

Izpostava Kranj

Ob 20.02 so na Delavski ulici na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili osem oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 so v ulici Pod Lipami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.43 so na gozdni površini v Rušah mimoidoči sprehajalci naleteli na neodzivno osebo. Gasilci PGD Smolnik so reševalcem NMP Maribor nudili pomoč pri oskrbi osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.11 so v naselju Batuje v občini Ajdovščina gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo. Reševalci so jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bo od nedelje zgodaj zjutraj na Primorskem pihala močna burja, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih lahko dosegala hitrosti od 100 do 140 km/h.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/