Skoči do osrednje vsebine

Tina Maze na konferenci Sporto v Planici: »Ponosna sem na ambasadorstvo znamke I feel Slovenia«

Na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici, kjer se je 22. februarja začelo tekmovalno dogajanje, so pripravili tudi konferenco Sporto. Osrednja športna gostja je bila slovenska smučarska šampionka Tina Maze.
Na odru sedita moderatorka in Tina Maze, občinstvo spremlja pogovor. V ozadju napis Athletes as Ambassadors 1-on-1 with Alpine Skiing Great Tina Maze.

Osrednja športna gostja je bila nekdanja slovenska smučarska šampionka Tina Maze, ambasadorka I feel Slovenia. | Avtor: Sportida

Športno-marketinška konferenca Sporto, tokrat pod naslovom »Zimska izvedba«, je potekala na prizorišču svetovnega prvenstva v Planici. Predsednik krovne smučarske in deskarske zveze FIS Johan Eliasch, ki je v torek uradno odprl prvenstvo v Planici, je na konferenci Sporto predstavil nekaj zamisli oziroma smernic, kako bo vodenje velike športne zveze potekalo v prihodnosti in kako vidi položaj športa v družbi.

V popoldanskih urah je Slovenska turistična organizacija (STO) pripravila omizje z naslovom Športniki kot ambasadorji države. Z njihovo pomočjo se Slovenija predstavi kot država, kjer sta šport in na splošno zdrav in aktiven način življenja visoko na vrednostni lestvici, je poudarila Karmen Novarlič iz STO.

Sledil je intervju s Tino Maze, najuspešnejšo slovensko alpsko smučarko v zgodovini, ki je zdaj ambasadorka znamke I feel Slovenia, katere skrbnik je Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje. V živahnem in spodbudnem pogovoru o svoji življenjski poti je med drugim poudarila: »Biti zastavonoša (v Vancouvru) je posebna čast, takrat sem čutila sem veliko odgovornost. Mogoče je bil to zame najpomembnejši dan v času olimpijskih iger, zastopala sem svojo državo in to me je še bolj spodbujalo pri tekmah. Potem sem osvojila dve srebrni kolajni, kar pa je bilo sploh enkratno. Biti gostitelj takšne svetovne prireditve kot je prvenstvo v Planici je nekaj izjemnega, gre za izjemno odgovornost. Tu zadaj je veliko dela in vključenih je veliko ljudi. Za Slovenijo je tak dogodek izjemen, da se dokaže kot dobra gostiteljica. Ponosna sem na ambasadorstvo znamke I feel Slovenia, s tem spodbujamo še druge športnike, da se dokazujejo v športu, v veliko čast mi je, in na to vlogo sem izredno ponosna.«

Tina Maze z mikrofonom v roki.

Tina Maze, ambasadorka I feel Slovenia. | Avtor: Sportida

Tina Maze je v pogovoru poudarila tudi pomen ukvarjanja otrok s športom, pri čemer pa tekmovanja ne smejo biti na prvem mestu. »Profesionalni šport je zdrav, če je voden na pravi način. Težava je, če okoli tebe ne sledijo tvojemu razvoju. Otroci pri 12-ih letih se morajo razvijati, rasti, se igrati, tekmovanje ni glavna stvar. Ne za otroke in ne za trenerje ali starše. Za to pride čas pozneje.«

Tina Maze je pred šestimi leti končala kariero profesionalne športnice, a poudarja, da je še vedno športnica in bo to ostala, dokler bo zmogla. Nad Planico 2023 je navdušena, tudi zaradi priložnosti, da se predstavi Slovenija: »Smo mlada država. Veliko smo spremenili v kratkem času. Postali smo močen športni narod, kar je osupljivo. Vsi po svetu me sprašujejo, kaj počnemo v Sloveniji, da smo tako uspešni,« je na konferenci Sporto še dejala ambasadorka znamke I feel Slovenia, ki bo vneto spremljala tekmovanja pod Poncami in navijala za slovenske športnike.