Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. februarja 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.07 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodovala smučarka. Reševalci na smučišču in gorski reševalci GRS Kranj so ji nudili prvo pomoč in pripravili za helikopterski prevoz. Helikopter SV z ekipo HNMP Brnik je poškodovanko prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 22.06 je na Bukovškem polju, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, na vozilu odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.45 sta na križišču Prušnikove ulice in Celovške ceste Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so na kraju nudili prvo pomoč nezavestni osebi do prihoda reševalcev NMP, na vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 7.05 so v naselju Krašce, občina Moravče, trčila tri osebna in tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Domžale, odklopili akumulatorje in posuli razlite motorne tekočine.

Ob 7.35 sta v Brezjah pri Lipoglavu, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na enem vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 8.04 so na primorski avtocesti med Vrhniko in Brezovico, občina Vrhnika, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Stara Vrhnika in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so eno lažje poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Ob 14.14 je na zahodni ljubljanski obvoznici med Kosezami in Brdom osebno vozilo zapeljalo s cestišča, prebilo odbojno ograjo in se ustavilo na nasprotnem voznem pasu. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 16.18 sta na Jurčkovi cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli eno poškodovano osebo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.58 so v naselju Kropa, občina Radovljica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kropa so pogasili ogenj, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.59 je na Peričevi ulici v Ljubljani v stanovanju zagorel štedilnik. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, prezračili stanovanje, s termovizijsko kamero pregledali okolico štedilnika in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 22.20 je na Gosposvetski cesti v Mariboru v stanovanju v četrtem nadstropju stanovanjskega objekta zagorel pralno – sušilni stroj. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – mesto so požar pogasili, prezračili prostore in preventivno izmerili vsebnost nevarnih plinov v stanovanju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.46 je v Opatjem selu, občina Miren - Kostanjevica, zagorela strešna izolacija. Gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Kostanjevica so požar pogasili, odkrili del ostrešja in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.22 je v naselju Brezno, občina Podvelka, zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Lastnik je požar že pogasil pred prihodom gasilcev PGD Brezno – Podvelka, ki so nato prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.12 je v naselju Popetre v občini Koper gorela trava na površini okoli 700 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ptuj

Ob 12.17 je v naselju Novinci, občina Sv. Andraž, pri kurjenju suhih vej ogenj ušel izpod nadzora in zajel pol hektara strnišča na njivi in rob gozda. Požar so pogasili gasilci PGD Vitomarci in Biš.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.51 je v Opatjem selu v občini Miren - Kostanjevica občan v gozdu naletel na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila topovsko granato kalibra 102 milimetrov, topovsko granato kalibra 80 milimetrov, pet topovskih granat kalibra 75 milimetrov in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov v skupni masi 51.2 kilogramov, italijanskega, avstrijskega in francoskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 14.33 so v naselju Kačiče-Pared, občina Divača, naleteli na del topovske granate, italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta nevarno najdbo odstranila in jo ustrezno uskladiščila do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.45 so v Škalah, občina Velenje, gasilci PGD Škale nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu preminule osebe iz dvorišča v stanovanjsko hišo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.54 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe in stanovalki, ki je zaradi okvarjene ključavnice ostala ujeta v stanovanju, omogočili izhod.

Ob 12.43 so na Novem trgu v Kamniku gasilci PGD Kamnik rešili otroka iz zaklenjenega osebnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/