Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni svet za kulturo imenoval dva predstavnika javnosti v Svet RTV Slovenija

Nacionalni svet za kulturo je na 23. zaprti seji, ki je bila 22. februarja 2023, imenoval dva predstavnika javnosti v Svet RTV Slovenija za obdobje dveh let.

Nacionalni svet za kulturo je na 23. zaprti seji obravnaval šest predlogov za imenovanje dveh članov v Svet RTV Slovenija. Organizacije s področja avdiovizualnega sektorja so poslale dva predloga, kulturne in umetniške organizacije pa štiri predloge.

Nacionalni svet za kulturo je:

  • na predlog Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki združuje sedem reprezentativnih združenj, imenoval diplomiranega novinarja Igorja Prassla, svobodnega novinarja, urednika filmskih programov in producenta, specializiranega za področje stripa, animiranega filma in filma;
  • na predlog Slovenskega narodnega gledališče Maribor je imenoval diplomiranega gledališkega in radijskega režiserja Aleša Novaka, umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje.

Igor Prassel je od leta 2004 programski direktor in eden od producentov Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka ter od leta 2017 urednik filmskega programa in vodja programskega oddelka Slovenske kinoteke. Na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici od leta 2011 predava predmet Teorija in zgodovina animiranega filma. Francosko ministrstvo za kulturo mu je leta 2018 podelilo odlikovanje viteza nacionalnega reda umetnosti in leposlovja.

Aleš Novak je bil do leta 2007 samozaposlen na področju kulture, med drugim se je ukvarjal tudi z režijo literarnih oddaj in radijskih iger na Radiu Slovenija, v slovenskih poklicnih gledališčih pa je deloval kot režiser, umetniški vodja, selektor in član strokovnih žirij. Med letoma 2003 in 2007 je bil redni sodelavec RTV Slovenija, Regionalnega centra Maribor in TV Maribor (urednik kulturne redakcije, avtor različnih oddaj, režiser dokumentarnih in studijskih oddaj). Preden je prevzel umetniško vodenje Borštnikovega srečanja, je bil Aleš Novak med letoma 2007 in 2018 direktor javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor, vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, vršilec dolžnosti programskega direktorja Evropske kulturne prestolnice Maribor 2012 in direktor Javne agencije za knjigo.