Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Matevž Čelik na uradnem odprtju Evropske kulturne prestolnice Temišvar

Državni sekretar Matevž Čelik se je 17. februarja udeležil uradnega odprtja Evropske prestolnice Temišvar v Romuniji. Odprtja se je udeležil na povabilo ministra za kulturo Romunije Luciana Romașcanuja in župana mesta Temišvar Dominica Fritza.

Ob odprtju Evropske prestolnice kulture Temišvar je državni sekretar Matevž Čelik dejal: "Lepo je videti, kako kulturni projekti delujejo, stimulirajo razpravo in omogočajo meščanom in obiskovalcem, da na nov način spoznavajo, uživajo in razmišljajo o prihodnosti mesta."

Ob robu uradnega odprtja se je srečal z romunskim ministrom za kulturo Lucianom Romaşcanujem. Kulturna politika Romunije se spopada z mnogo sorodnimi izzivi, kot jih ima Slovenija. Pred kratkim so reformirali sistem financiranja kulturnega sektorja, s ciljem zagotoviti bolj stabilen, predvidljiv in vzdržen pravni ter administrativni okvir za neodvisni kulturni sektor.

Romunija je velika država z močnim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem, z veliko zanimivimi in kulturnimi podjetji, producenti, festivali, specializiranimi podpornimi poklici, ki že zaradi velikosti trga laže najdejo delo. Tako kot v Sloveniji se tudi prihodnje politike romunskega Ministrstva za kulturo osredotočajo na izboljšanje statusov ter delovnih pogojev za ustvarjalce in kulturne delavce. Zelo veliko izzivov jih čaka pri reformi javnih kulturnih institucij, od knjižnic do muzejev in gledališč ter drugih kulturnih središč. Ob tem načrtujejo tudi nova vlaganja v zastarelo kulturno infrastrukturo.

Odprtja Evropske prestolnice kulture Temišvar se je udeležilo tudi več uradnih predstavnikov drugih evropskih ministrstev, med drugim Grčije in Madžarske, ki gostita drugi dve letošnji Evropski prestolnici kulture, Veszprem in Elefsina. Udeležili so se tudi ministrica za kulturo Republike Slovaške Natália Milanová, ministrica za kulturo in medije Republike Črne gore Maša Vlaović ter predstavnik Zveznega ministrstva za umetnost, kulturo, javno upravo in šport Republike Avstrije.

Program odprtja Evropske prestolnice kulture Temišvar je potekal od 17. do 19. februarja.