Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. februarja 2023.

Pogrešane osebe; živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Dne 20. 2. 2023 se je na območju Novega mesta pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Gasilci GRC Novo mesto so preiskali reko Krko, pogrešane osebe niso našli. Dne 21. 2. 2023 se je ob 7.09 na območju reke Krke od ulice Irča vas v Novem mestu do naselja Otočec nadaljevala iskalna akcija. Območje so pregledali gasilci GRC Novo mesto s pomočjo čolna in drona. Ob 13.45 so tudi gasilci PGE Krško preiskali območje Kostanjevice na Krki. Okoli 15.00 so pogrešano osebo našli mrtvo ob brežini reke Krke v naselju Potok v občini Straža. Gasilci so jo izvlekli iz vode in nudili pomoč pogrebni službi pri prenosu.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.00 si je na Planini Zajamniki v občini Bohinj šolarka poškodovalo gleženj. Posredovali so dežurna ekipa HNMP z Brnika, dežurni letalec reševalec GRS in helikopter SV. Helikopter je poškodovanko prepeljal v SB Jesenice.

Ob 15.12 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, pri padcu poškodoval smučar. Reševalci GRS Bohinj so poškodovanega na oskrbeli kraju. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik ga je prepeljal v SB Jesenice.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 16.13 je na območju Debenca, občina Mirna, pri podiranju na strmem pobočju v gozdu drevo padlo na sekača in mu pri tem stisnilo nogo. Drevo so s sekača odstranili domači še pred prihodom gasilcev PGD Trebnje, Mirna, Volčje Njive in Sveti Križ, ki so nato očistili okolico sečnje, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila NMP Trebnje.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.03 je okoli 300 metrov od odcepa ceste Vrhnika–Horjul proti Podlipi, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo na brežino in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka. Poškodovan ni bilo.

Ob 16.30 je na Kajuhovi cesti v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo.

Izpostava Maribor

Ob 15.04 sta na regionalni cesti Šentilj–Pesnica v naselju Štrihovec v občini Šentilj trčili osebni vozili, v enem pa je ostala ukleščena oseba. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika iz vozila, vendar je na kraju dogodka zaradi poškodb umrl. Še dve poškodovani osebi so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor. Gasilci so preventivno odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 15.47 sta na avtocesti med Mursko soboto in Mariborom v bližini predora Cenkova, občina Cerkvenjak, trčili osebno vozilo in vozilo, ki je zdrsnilo z vozila avtovleke. Gasilci PGD Murska sobota, Gornja Radgona in JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.00 se je v naselju Velika Sela, občina Črnomelj, voznica s štirikolesnikom prevrnila in ostala pod vozilom. Še pred prihodom gasilcev PGD Črnomelj so krajani dvignili vozilo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pomagali pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Reševalci NMP Črnomelj so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. 

Izpostava Ptuj

Ob 13.25 sta v Kidričevem bočno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter oskrbeli ponesrečeno osebo do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.00 je na cesti Izlake–Kisovec v občini Zagorje ob Savi osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo v potok Medija. Gasilci PGD Zagorje-mesto in Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo ter odklopili akumulator. Ponesrečeno osebo so oskrbeli reševalci NMP Zagorje. 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.03 so v naselju Ponikva, občina Šentjur, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ponikva in Dramlje so pogasili saje, pregledali dimnik, prezračili prostore in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda pooblaščene osebe.

Izpostava Koper

Ob 12.34 so gasilci JZ GB Koper intervenirali v prostorih podjetja Hidria na Šmarski cesti v Kopru, kjer je zagorel robot v proizvodnji. Zaposleni so uspeli požar pogasiti še pred njihovim prihodom. Kraj dogodka so preverili s termovizijsko kamero in eksplozimetrom.

Izpostava Maribor

Ob 3.26 je v naselju Strug, občina Makole, zagorelo gospodarsko poslopje veliko okoli 170 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Makole, Majšperk, Majšperk-Breg in Ptujska gora. Ogenj je uničil objekt in kmetijske stroje. Ob 11.53 in 21.08 je ponovno zagorelo. Gasilci PGD Makole so prekopali in dodatno zalili ostanke požara ter pregledali celotno požarišče.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 20.37 so na Kovaški cesti v Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju pogasili osebno vozilo.

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Brežice

Ob 17.13 je ob Delavski ulici na Senovem v občini Krško zagorelo v gozdu. Gasilci PGE Krško in PGD Senovo so pogasili okoli 100 kvadratnih metrov podrasti in starega vejevja. 

Ob 21.55 je v bližini naselja Senuše, občina Krško, gorelo več bal sena. Gasilci PGE Krško in PGD Senuše so požar pogasili in nepoškodovane bale umaknili. Ogenj je uničil osem bal sena. 

Izpostava Koper

Ob 14.26 je v bližini ulice Pot na Brido v Ankaranu občanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini.

Izpostava Maribor

Ob 14.55 sta v bližini ulice Pod piramido v Mariboru gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.11 je v bližini Goriške ceste v Vipavi gorel kup suhe trave in vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Vipava.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 13.59 je na Partizanski cesti v Velenju zagorel koš za odpadke. Gasilci PGE Velenje so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 0.52 je v Ulici svobode v Piranu zagorela vsebina manjšega smetnjaka. Gasilci JZ GB Koper so pogasili gorečo vsebino.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 18.24 so na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici v enem od stanovanj zaznali prisotnost plina. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so izmerili povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v stanovanjih v prvem in drugem nadstropju. Gasilci so stanovanji prezračili, izpraznili kurišče in stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 2.16 je na Polju, Cesta VI. v Ljubljani v stanovanju počila cev pri armaturi, zaradi česar je iztekala voda. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je hišnik že zaprl glavni vodovodni ventil. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil v kuhinji in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 5.55 je na Železniški postaji Borovnica občanka padla v gradbeno jamo in si poškodovala roko. Še pred prihodom gasilcev PGD Borovnica sta ji iz jame pomagala gasilec in mimoidoči občan. Gasilci so občanko oskrbeli in jo predali reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.41 so v Ipavčevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.03 so v Pamečah, gasilci PGD Pameče-Troblje s termovizijsko kamero pregledali prostore stanovanjskega objekta, kjer se je dim iz dimovodne naprave širil po objektu. Do požara ni prišlo.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.14 so na Ostenku v Trbovljah gasilci PGD Čeče odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/