Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Švici: “Slovenija in Švica sta podobno misleči alpski državi”

Podpredsednica Vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je danes na povabilo švicarskega zveznega zunanjega ministra dr. Ignazia Cassisa mudila na uradnem obisku v Švicarski konfederaciji. Obisk je bil namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja, političnega dialoga, sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju in izmenjavi stališč glede aktualnih zunanjepolitičnih tem.

Ministra sta izrazila zadovoljstvo glede dvostranskih odnosov in intenzivne dinamike obiskov na visoki ravni. “Slovenija in Švica sta podobno misleči in majhni, a ambiciozni alpski državi. Imamo odlične prijateljske odnose, ki jih dopolnjuje izjemno gospodarsko sodelovanje. Švica je trenutno največja zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in tretja največja investitorka v slovensko gospodarstvo, medtem ko je Slovenija na osmem mestu največjih trgovinskih partneric Švice v globalnem kontekstu. Blagovna menjava je leta 2022 dosegla 16,3 milijarde evrov,” je ob robu obiska povedala ministrica Fajon. Poleg farmacije so področja obnovljivih virov energije, digitalizacije in informacijsko-komunikacijske tehnologije priložnost za krepitev sodelovanja in nove investicije. “Razvoj in dinamika sodelovanja na gospodarskem področju v zadnjih letih nas iskreno veseli in navdaja z optimizmom za prihodnost. Slovenija je močno zainteresirana za nadaljnje naložbe švicarskih podjetij v naši državi, zlasti na področjih z visoko dodano vrednostjo, raziskav in razvoja," je poudarila ministrica.

Ministra Fajon in Cassis sta pozdravila dejstvo, da državi tradicionalno dobro sodelujeta tudi v mednarodnih organizacijah, zlasti na področju človekovih pravic, čezmejnih vodnih virov, kulture, zdravstva, prometa, izobraževanja, znanosti in raziskav. Razvejano sodelovanje poteka tudi znotraj alpskega prostora: tako v okviru Strategije EU za alpsko regijo kot tudi v okviru Kvadrilaterale (Slovenija, Švica, Lihtenštajn in Avstrija).

Ministrico je sprejel tudi predsednik švicarskega Nacionalnega sveta Martin Candinas, s katerim sta govorila tudi o sodelovanju med Evropsko unijo in Švico. Strinjala sta se, da potrebujemo močno Evropo, ki bo učinkovito odgovorila na številne globalne izzive. “V Švici živi 14.000 Slovencev in je tudi zato pomembno, da krepimo stike in vzdržujemo zelo dobre odnose med državam,” je ob robu srečanja povedala ministrica Fajon.
Ministrica Fajon je obiskala podjetje Novartis, ki ima v lasti tudi slovenski Lek, in se sestala z njegovim vodstvom. Seznanila se je z načrti Novartisa glede nadaljnje prisotnosti in naložbenih načrtih. “Novartis je eden najpomembnejših investitorjev v Sloveniji in hkrati pomemben delodajalec. Želimo si, da prestrukturiranje podjetja in odcepitev Sandoza ne bo imelo negativnih učinkov na zaposlene. Slovenija podpira nadaljnje sodelovanje in krepitev naložbe,” je še povedala Fajonova.