Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Marka Štucina v Belgiji

Državni sekretar Marko Štucin se je v Bruslju srečal z ministrico za zunanje zadeve, evropske zadeve in zunanjo trgovino ter zvezne kulturne institucije Kraljevine Belgije Hadjo Lahbib in opravil konzultacije z generalno direktorico za evropske zadeve v belgijskem zunanjem ministrstvu Theodoro Gentzis.
Državni sekretar Štucin z eneralno direktorico za evropske zadeve Gentzis, stojita pred zastavami

Državni sekretar Štucin z eneralno direktorico za evropske zadeve Gentzis | Avtor: Belgian Ministry of Foreign Affairs, Foreign Trade and Development Cooperation

1 / 2

Državni sekretar Štucin in ministrica Lahbib sta izpostavila obojestranski interes za nadaljnje poglabljanje političnega dialoga dveh sorodno mislečih držav članic EU, ki delita zavedanje o pomenu vladavine prava za uspešen razvoj evropskih politik. Slovenija in Belgija si želita okrepiti dvostranske odnose in sodelovanje na področju evropskih zadev tudi v vidu predsedovanja Belgije Svetu EU v prvi polovici 2024.

V pogovoru državnega sekretarja Štucina z generalno direktorico Gentzis je bil izpostavljen pomen krepitve sodelovanja in političnega dialoga Slovenije z Belgijo oziroma državami Beneluksa. Sogovornika sta izmenjala poglede na aktualne evropske teme, zlasti na krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, iskanje skupnih rešitev na področju energetike, reševanje vprašanj migracij in učinkovito delovanje schengenskega prostora, obravnavo stanja vladavine prava v EU ter na vprašanja, ki zadevajo prihodnost Evrope. V okviru poglobljene razprave glede Zahodnega Balkana je državni sekretar Štucin opozoril na pomen ohranjanja kredibilne širitvene politike EU in ocenil, da mora regija Zahodnega Balkana ostati geostrateška prioriteta EU.