Skoči do osrednje vsebine

Svet romske skupnosti Republike Slovenije se je konstituiral

V ponedeljek, 20. februarja 2023, je z začetkom ob 10. uri potekala konstitutivna seja Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, ki jo je na podlagi določb Zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji sklical Urad Vlade RS za narodnosti.

Skladno z navedenim zakonom se Svet romske skupnosti Republike Slovenije konstituira najkasneje v roku treh mesecev po vsakih rednih lokalnih volitvah in je na novo konstituiran z izvolitvijo predsednika oziroma predsednice sveta, ki ga člani in članice sveta izmed sebe izvolijo na tajnem glasovanju z dvotretjinsko večino.

Na konstitutivni seji so bili prisotni vsi člani in članice Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, ki jih je v svet imenovala Zveza Romov Slovenije, to je 14 članov in članic. Izvoljeni predstavniki in predstavnice romskih skupnosti v svetih samoupravnih lokalnih skupnosti svojih 7 članov oziroma članic v Svet romske skupnosti Republike Slovenije na volitvah, ki so potekale 14. februarja 2023, niso izvolili. Za predsednika sveta je bil predlagan en kandidat, to je Jožef Horvat Sandreli, ki je bil izvoljen z vsemi glasovi članov sveta. Pri volitvah ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti. Z izvolitvijo Jožefa Horvata Sandrelija za predsednika Sveta romske skupnosti Republike Slovenije je bil svet na novo konstituiran.