Skoči do osrednje vsebine

Odkrita proizvodnja drobno rezanega tobaka na območju Žalca

V nezakonitem obratu je bilo po zbranih dokazih nezakonito proizvedenih vsaj 6600 kilogramov drobno rezanega tobaka in utajenih za milijon evrov dajatev.

V torek, 7. febriarja 2023, je Finančna uprava na območju Žalca izvedla finančno preiskavo, pri kateri je bila pri pregledu kmetijskega objekta odkrita in zasežena linija za nezakonito proizvodnjo drobno rezanega tobaka.

Odkrita več kot tona tobačnih listov in tobaka

Zaseženi so bili trije električni industrijski stroji za rezanje listov tobaka v drobno rezan tobak in stroj za pakiranje drobno rezanega tobaka v manjšo potrošniško embalažo. Poleg tega pa tudi 793 kilogramov razpecljanih tobačnih listov in 192 kilogramov drobno rezanega tobaka, pakiranega v vrečah za nadaljnjo nezakonito prodajo. Pri pregledu osebnega vozila, ki je zapuščal lokacijo nezakonite proizvodnje, je bilo odkritih še 200 kilogramov drobno reznega tobaka, ki je bil namenjen prodaji na slovenskem črnem trgu.

Z zasegom trošarinskih izdelkov je bila preprečena utaja v višini najmanj 158.000 evrov (vključena je trošarina in DDV). Hkrati je bilo odkritih in zaseženih več tovornih listov za prevoz tobačnih listov ter gotovina.

Nezakonito proizvodnjo sta izvajala tuja državljana, ki so ju z Europolovo mednarodno tiralico tuji organi iskali zaradi kaznivih dejanj v tej državi. Po končanju postopkov sta bila zato predana policiji v nadaljnji postopek.

V preteklosti utajenih dajatev za milijon evrov

Zbrani so bili tudi dokazi, da je bilo v odkritem ilegalnem obratu predhodno nezakonito proizvedeno vsaj 6.600 kilogramov drobno rezanega tobaka, kar pomeni, da sta sostorilca s prodajo na črnem trgu utajila okrog milijon evrov (vključena je trošarina in DDV).

Zoper storilca je uveden prekrškovni postopek po Zakonu o trošarinah.

Pakiran tobak v kartonastih škatlah in v črnih vrečkah

Zaseg tobaka | Avtor: Finančna uprava

1 / 3