Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na Svetu EU za zunanje zadeve o slovenski pobudi o sodelovanju pri pregonu zločinov

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Ministri so se v tednu, ko obeležujemo že eno leto od začetka ruske agresije na Ukrajino, osredotočili na posledice vojne v Ukrajini. V zvezi s tem je ministrica predstavila diplomatsko konferenco o sodelovanju pri pregonu zločinov, ki bo maja 2023 potekala v Sloveniji.
Ministrica Fajon na zasedanju v pogovorih z zunanjimi ministri EU

Ministrica Fajon na zasedanju | Avtor: EU

1 / 3

Ministrica Fajon je v razpravi o Ukrajini poudarila nujnost zagotovitve odgovornosti za najhujša mednarodna kazniva dejanja v Ukrajini in predstavila pobudo za podpis mednarodne pogodbe o sodelovanju na področju kazenskega prava. Pobuda bo omogočila sodelovanje tudi pri pregonu vojnih zločinov v Ukrajini. "Kmalu bo eno leto odkar se je začela brutalna ruska agresija v Ukrajini. Ukrajini pomagamo po svojih močeh in pomagali bomo dokler bo to potrebno. Veseli me, da bo na pobudo Slovenije spomladi 2023 v Ljubljani potekala diplomatska konferenca o sodelovanju pri pregonu zločinov. Pri tem gre za podpis prve večje mednarodne pogodbe o sodelovanju pri kazenskem pregonu oziroma pregonu zločinov, tudi na območju Ukrajine. Do danes je pobudo podpisalo že 77 držav," je poudarila ministrica Fajon. Ministri so razpravljali tudi o novem paketu omejevalnih ukrepov zoper Rusko federacijo, ki naj bi bili sprejeti še pred prvo obletnico ruske agresije na Ukrajino.

V okviru razprave o Afganistanu je ministre nagovorila namestnica Generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN) Amina Mohammed in jih seznanila s svojim obiskom v Afganistanu. Ministri so z zaskrbljenostjo izmenjali poglede na sprejete odločitve talibanskega režima glede prepovedi šolanja žensk na univerzitetni ravni in glede prepovedi delovanja žensk v tujih in domačih nevladnih organizacijah. Ministrica Fajon je poudarila, da so kršitve pravic žensk in deklet nedopustne. "Žensk in deklet, ki so jim kršene temeljne človekove pravice, ne smemo pustiti samih ampak moramo aktivno delati na tem, da se to več ne bo dogajalo. Slovenija kot glasna zagovornica feministične zunanje politike podpira skupno akcijo EU in Organizacije za islamsko sodelovanje na tem področju," je povedala ministrica Fajon.

Ministri so obravnavali tudi podnebno in energetsko diplomacijo. Ministrica Fajon je poudarila zavezanost Slovenije visokim podnebnim in energetskim standardom in poudarila pomen povezave med vodo, podnebjem in človekovimi pravicami. "Za Slovenijo sta vodna in podnebna diplomacija izjemnega pomena. Pridružujemo se najbolj ambicioznim državam članicam EU, kar odraža tudi naša nova zunanjepolitična strategija. Želimo si tudi več sodelovanja na področju visokozmogljivih tehnologij za učinkovitejše soočanje s posledicami podnebnih sprememb," je povedala ministrica. 

Na delovnem kosilu so se ministri srečali z ministrom za zunanje zadeve in evropsko integracijo Moldavije Nicom Popescujem. Govorili so o pomoči EU Moldaviji pri soočanju z vplivi ruske agresije na Ukrajino, vključno s krepitvijo odpornosti kritične infrastrukture.