Skoči do osrednje vsebine

Mestni muzej Idrija letos praznuje 70 let

Mestni muzej Idrija letos praznuje 70 let delovanja. V jubilejnem letu so izdali knjigo Razstavljamo čas (1953–2023), pregled sedemdesetih let delovanja muzeja, pripravili kratki animirani film z najpomembnejšimi poudarki iz zgodovine delovanja muzeja ter niz razstav, predavanj in prireditev, ki bodo potekali vse leto.
Ilustracija iz kratkega animiranega filma

Ilustracija iz kratkega animiranega filma | Avtor: Mestni muzej Idrija/Lea Vučko in Damir Grbanović

1 / 2

Knjiga Razstavljamo čas prinaša med drugim tudi predstavitev izdajateljske dejavnosti, objektov in spomenikov, ki jih muzej upravlja, in izzivov, ki jih to prinaša, omenjene so tudi začasne in stalne razstave.

Pri pripravi scenarija za kratki animirani film so sodelovali vsi muzejski kustosi ter ilustratorka in animatorka Lea Vučko in animator Damir Grbanović. Kot so zapisali na spletni strani, so v pripoved, ki zvočno podpira animacijo, vključili slogane, oblikovane ob 70-letnici muzeja. Ti izražajo njihovo poslanstvo in cilje: razkrivati preteklost, varovati dediščino, prenašati znanja, oživljati pogum prednikov, potešiti radovednost, podpirati ustvarjalnost, razstavljati čas in naslavljati prihodnost.

Udeležence prvega dogodka v nizu dogodkov v jubilejnem letu, na katerem so predstavili knjigo Razstavljamo čas in premierno prikazali kratki animirani film, je v imenu Ministrstva za kulturo nagovorila mag. Marija Brus iz Direktorata za kulturno dediščino. 

Mag. Marija Brus je v imenu Ministrstva za kulturo Mestnemu muzeju Idrija čestitala in se sodelavcem muzeja zahvalila za dosedanjo delo. Ob tem je posebej izpostavila njihovo delo in dosežke pri varovanju dediščine živega srebra v Idriji, ki je mesto uvrstilo na Unescov  seznam svetovne dediščine, ohranjanje in predstavljanje čipkarstva, prav tako uvrščenega na Unescov reprezentativni seznam nesnovne dediščine človeštva, in Partizanske bolnice Franja, ki nosi znak evropske dediščine in bo letos decembra zaznamovala 80. obletnico odprtja.