Skoči do osrednje vsebine

Skupna izjava 10-ih zunanjih ministric o pravicah žensk in deklet v Afganistanu in Iranu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob robu 59. Münchenske varnostne konference kot članica neformalne skupine zunanjih ministric udeležila srečanja zunanjih ministric, ki sta ga gostili predstavnici Nemčije in Kanade. Na srečanju je 10 ministric sprejelo in podpisalo skupno izjavo glede pravic žensk in deklet v Afganistanu in Iranu.
10 zunanjih ministric in podpisnic skupne izjave

10 zunanjih ministric in podpisnic skupne izjave | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Celotno besedilo izjave:

Odločno obsojamo talibanska prizadevanja za izključitev žensk iz javnega življenja. Ženske se več ne smejo sprehajati po parkih, ni jih več mogoče videti na televizijskih zaslonih, odzveta jim je pravica do obiskovanja šol in univerz. Prav tako ne smejo delati niti na področju humanitarne pomoči.

Z izključitvijo polovice prebivalcev Afganistana iz družbe, talibani hudo kršijo človekove pravice in ogrožajo prihodnost celotne države. Zato pozivamo k odpravi vseh omejitev za ženske, predvsem njihove ključne vloge pri zagotavljanju humanitarne pomoči. S tem bo ponovno vzpostavljena osnova za zagotavljanje pomoči, ki jo ženske, otroci in moški v Afganistanu nujno potrebujejo.

Stojimo ob strani pogumnim iranskim ženskam in moškim, ki se vsakodnevno borijo za svoje pravice in svobodo. Njihov boj kaže, da so vsi varni le tam, kjer so varne ženske. Ne samo v Iranu in Afganistanu ampak po vsem svetu.

Podpisnice izjave so zunanje ministrice Slovenije, Nemčije, Kanade, Islandije, Lihenštajna, Belgije, Andore, Albanije, Mongolije in Libije.