Skoči do osrednje vsebine

Razstava Vsak milimeter šteje na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

Razstavo, ki je bila od maja 2022 na ogled v depojih državnih muzejev v Pivki, sedaj gosti Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo (FGG). Slavnostna otvoritev razstave, ki jo je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Geodetsko upravo, Zvezo geodetov Slovenije ter Oddelkom za geodezijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, je bila v sredo, 15. februarja.

Uvodne nagovore so podali predstojnica oddelka za geodezijo na FGG, izr. prof. dr. Anka Lisec, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Barbara Juršič, direktor Geodetske uprave Tomaž Petek, izr. prof. dr. Dušan Kogoj ter vodja delovne skupine, mag. Janez Slak. Govorci so poudarili pomembnost sodelovanja med institucijami in ohranjanja tehniške dediščine geodetske stroke.

Na ogled je 28 razstavnih panojev, ki pokrivajo vsebine osmih področij geodezije, in 25 muzejskih predmetov. Poleg panojev so del razstave tudi zabavne ilustracije, ki na zanimiv način opisujejo posamezne pojme iz geodezije ter interaktivni kiosk. Na otvoritvi razstave je bil predstavljen tudi katalog k razstavi, ki navaja razloge za nastanek zbirke in bolj podrobno opisuje samo vsebino.

Razstava je odprta za širšo javnost do konca junija 2023, zato lepo vabljeni v 4. nadstropje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, kjer si lahko poleg razstave Vsak milimeter šteje – geodezija na Slovenskem skozi čas, ogledate tudi zbirko geodetskih instrumentov.