Skoči do osrednje vsebine

Odločba o sofinanciranju dvojezičnosti za leto 2023

Vlada Republike Slovenije je 2. februarja 2023 izdala Odločbo o sofinanciranju dvojezičnosti in uresničevanja ustavnih pravic avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti v letu 2023.

Na podlagi 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije, 20. člena Zakona o financiranju občin in 10. člena Uredbe o določitvi podrobnejših namenov porabe in meril za izračun višine sredstev, ki pripadajo posameznim občinam oziroma občinskim samoupravnim narodnim skupnostim, je Vlada Republike Slovenije 2. februarja 2023 izdala Odločbo o sofinanciranju dvojezičnosti in uresničevanja ustavnih pravic avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti v letu 2023.

Zakon o financiranju občin v tretjem odstavku 20. člena določa, da se občinam, v katerih živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, oziroma samoupravnim narodnim skupnostim v teh občinah, za vsako proračunsko leto zagotovijo sredstva v višini 0,15 odstotka skupne primerne porabe občin. V letu 2023 ob višini povprečnine 700 evrov znaša 0,15 odstotka skupne primerne porabe občin oziroma obseg z odločbo zagotovljenih sredstev 2.152.004,00 evrov. Z odločbo zagotovljena sredstva so se Mestni občini Koper in Občinam Ankaran, Izola, Piran, Lendava, Moravske Toplice, Dobrovnik, Hodoš, Šalovci ter Madžarski samoupravni narodni skupnosti Občine Šalovci, ki je podala zahtevo za neposredno financiranje, nakazala 16. februarja 2023.