Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič na prvem slovenskem kongresu elektroporacije

Elektroporacija je vsestranska metoda za povečanje prepustnosti celične membrane, ki se uporablja pri zdravljenju tumorjev, genski terapiji, pasterizaciji hrane in za čiščenje vode. Slovenija v raziskavah in aplikativnih rešitvah elektroporacije med vodilnimi v svetu.

Prvi slovenski kongres elektroporacije 17. in 18. februarja na Bledu organizirata Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) in Onkološki inštitut Ljubljana (OI). Na kongresu se povezuje raziskovalce, doktorske študente in predstavnike podjetij, ki jim bodo predstavili najnovejše raziskave in usmeritve za nadaljnje delo na tem področju. S tem se ustvarja priložnost za nova sodelovanja in za napredek elektroporacije in na elektroporaciji temelječih postopkov in terapij.

Minister dr. Igor Papič je uvodoma pozdravil udeležence in jim čestital ob organizaciji prvega slovenskega kongresa elektroporacije. Slovenija je po zaslugi prof. dr. Damijana Miklavčiča z UL FE in prof. dr. Gregorja Serše iz OI med svetovnimi pionirji na tem področju. Področje elektroporacije je preraslo raven bazičnih raziskav in je v aplikativni fazi, tako v raziskavah kot pri aplikativnih rešitvah pa se uvrščamo na sam vrh. Tesno sodelovanje UL FE oziroma Laboratorija za biokibernetiko in OI je zagotovilo prepoznavnost znanstvenih dosežkov tudi v svetovnem merilu. To se nenazadnje kaže tudi pri organizaciji prvega svetovnega kongresa elektroporacije, ki je bil v Sloveniji leta 2015, je dejal minister.

Več sredstev za znanost

Minister dr. Papič je poudaril, da se na področju financiranja znanosti in znanstveno-raziskovalne dejavnosti v prihodnje zagotavlja bistveno več sredstev. "V letu 2022 je bilo na voljo 308 milijonov evrov, v letu 2024 pa bo za financiranje znanosti na voljo 440 milijonov evrov. Hkrati načrtujemo tudi novo agencijo z dvema stebroma, saj bo znanstvenemu delu dodan tudi inovacijski steber. Ena agencija z dvema stebroma pa bo omogočala boljši prehod iz področja bazičnih raziskav v aplikacijo," je dejal dr. Papič.

Elektrokemoterapija

Gre za pristop uničevanja rakavih celic, pri katerem se s pomočjo elektroporacije omogoči lažje vstopanje zdravila v rakave celice. Pri tem gre za kombinacijo električnih pulzov in kemoterapevtikov, zdravil, ki se standardno uporabljajo za sistemsko zdravljenje raka. Elektrokemoterapija, genska transfekcija v terapiji raka in prihajajoča katetrska srčna ablacija so tri klinične aplikacije, kjer so prav slovenski raziskovalci orali ledino in bistveno pripomogli k razvoju teh terapij.

Slovenska industrija in znanost sta svoj pomen na področju elektroporacije še dodatno potrdili s projektom in konzorcijem SmartGene.Si, katerega koordinator je bil OI, v sklopu katerega so razvili novo gensko terapijo za zdravljenje kožnih tumorjev glave in vratu. Zdravilo, postopek priprave in celotno proizvodno okolje so plod slovenskega znanja in izkušenj strokovnjakov, ki so več kot tri leta sodelovali v projektu. Konzorcij je trenutno v fazi kliničnega preizkušanja zdravljenja kožnih tumorjev z gensko terapijo.