Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. februarja 2023.

Potresi

Ob 10.47 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres, 35 kilometrov jugovzhodno od Reke (Rijeka Hrvaška), 111 km južno od Ljubljane. Po podatkih hrvaške seizmološke službe je bila magnituda potresa 4,8. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.44 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potresa, magnitude 2,1 in 2,4 v bližini Tolmina, 66 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.30 se je na smučišču v Kranjski Gori poškodoval smučar. Na kraju dogodka so ga oskrbeli reševalci na smučišču in GRS Kranjska Gora. Helikopter Letalske policijske enote v spremstvu dežurne GRS Brnik pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.09 sta v krožišču v Špeglovi ulici v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 19.41 je v Bertokih v Kopru osebno vozilo zapeljalo z krožišča na travnato pobočje. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 so na avtocesti med Šentjakobom in Zadobrovo, občina Ljubljana, trčila tovorno, kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 15.38 je na avtocesti med Brezovico in Vrhniko, občina Brezovica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Maribor

Ob 22.05 je na Dupleški cesti v Mariboru osebno vozilo zapeljalo s ceste ter se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka ter reševalcem NMP Maribor nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.28 sta na regionalni cesti Spodnja Ščavnica–Lomanoše, občina Gornja Radgona, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz osebnega vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.55 je na Ajševici, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo v gradbišče križišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci NMP so jo pripeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 22.45 je na Kostanjeviški cesti v Novi gorici padel voznik z motocikla in se poškodoval. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in mudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 6.40 sta v bližini naselja Bločice, občina Cerknica, trčila tovorno in osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Dve poškodovani osebi sta bili prepeljani v nadaljnjo zdravniško oskrbo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.41 sta na cesti Holmec–Poljana v občini Prevalje trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.50 je v naselju Mala Pristava, občina Šmarje pri Jelšah, prišlo do trka dveh osebnih vozil in potniškega vlaka. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter s tehničnim posegom eno vozilo odstranil z železniških tirov. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.04 so na Valvasorjevem trgu v Laškem zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laško so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali dimnik, prezračili prostore, preverili prisotnost plinov ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 12.52 so v naselju Črnova, občina Velenje, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vinska gora, Bevče in PGE Velenje so pogasili požar, prezračili prostor, s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 22.12 so v naselju Radegunda, občina Mozirje, grele saje v dimniku apartmaja. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj dogodka in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 16.57 je na lokalni cesti Divača–Senožeče, občina Divača, zagorela guma na prikolici tovornjaka. Gasilci PGD Senožeče, Divača in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, pogasili gorečo gumo ter očistili cestišče po požaru. Na tovorni prikolici ni dodatne škode.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.10 je v Kompolah, občina Štore, zagorela podrast v mešanem gozdu. Gasilci PGD Prožinska vas, Štore in Svetina so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj na površini okoli 350 kvadratnih metrov in pregledali okolico.

Izpostava Postojna

Ob 15.33 sta nad naseljem Podgrad, občina Ilirska Bistrica, gorela trava in grmičevje na površini okoli treh hektarov. Gasilci PGD Podgrad so požar omejili in pogasili ter robove požarišča preventivno dodatno zalili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 so v bližini naselja Vrtojba, občina Šempeter-Vrtojba, na njivi naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topolsko granato kalibra 149 mm, mase 30.5 kg, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.28 so v Kocbekovi ulici v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.35 so na Grbinski cesti v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele oseba. Gasilci so reševalcem nudili tudi pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.36 so na Kvedrovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 12.10 so v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Ptuj

Ob 13.11 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Središča ob Dravi v UKC Maribor. Gasilci PGD Središče ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 18.38 so na Potrčevi cesti na Ptuju gasilci PGD Ptuj iz zaklenjenega avtomobila rešili otroka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/