Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika Sobranja Republike Severne Makedonije

Na povabilo predsednice Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urške Klakočar Zupančič sta bila od 15. do 17. februarja 2023 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Sobranja Republike Severne Makedonije mag. Talat Xhaferi in gospa Mereme Xhaferi.
oba predsednika parlamentov pred zastavami v državnem zboru

Uradni obisk predsednika Sobranja Republike Severne Makedonije | Avtor: Bor Slana, STA, vir: državni zbor

Predsednik Sobranja Republike Severne Makedonije z delegacijo je imel v četrtek v Državnem zboru pogovor tudi z vodji poslanskih skupin Državnega zbora, sledil je pogovor s skupno delegacijo Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije.

V četrtek popoldan je potekal sprejem v Predsedniški palači, kjer sta predsednika Sobranja ločeno sprejela predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in nato predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob. Sledil je sprejem na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, kjer je predsednika Sobranja Republike Severne Makedonije sprejela podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Ločeno je potekal tudi damski program obiska za soprogo predsednika Sobranja Republike Severne Makedonije Mereme Xhaferi, v okviru katerega si je v spremstvu generalne sekretarke Državnega zbora Uršule Zore Tavčar ogledala Postojnsko jamo, tajne prostore hotela Jama in Predjamski grad.

V petek je delegacijo Republike Severne Makedonije v Mestni hiši sprejel župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, v Državnem zboru pa je potekalo še srečanje s člani Skupine prijateljstva z Republiko Severno Makedonijo.