Skoči do osrednje vsebine

Strokovni svet za šport sprejel Letni program športa za leto 2023

Strokovni svet Republike Slovenije za šport je na današnji drugi seji sveta dal pozitivno mnenje k Letnemu programu športa v Republiki Sloveniji za leto 2023, vrednega 33,4 milijona evrov. Letni program športa na državni ravni določa programe in področja športa, ki jih sofinanciramo v posameznem koledarskem letu, ter obseg javnih sredstev, ki jih zagotavljamo v državnem proračunu.
Pogled na skakalnico v Planici z notranjega bazena

Planica | Avtor: Iztok Medja

Sredstva opredeljena v Letnem programu šport so namenjena za področja prostočasne športne vzgoje otrok in mladine; športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami; obštudijske športne dejavnosti; športno vzgojo otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport; kakovostni šport; vrhunski šport; šport invalidov; športno rekreacijo in šport starejših.

Strokovnega sveta se je udeležil tudi državni sekretar Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport mag. Dejan Židan, ki je na seji izpostavil: "Danes je bil dosežen pomemben dogovor med Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, ki je z reorganizacijo vlade pristojno za področje športa, in Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje. Podpisnika Letnega programa športa za leto 2023, bosta tako oba ministra, minister pristojen za šport Matjaž Han in minister pristojen za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda."

Državni sekretar Židan je povedal, da program na nekaterih področjih športa prinaša pomembne novosti: "Med drugim več kot 22-odstotno povečanje sredstev v primerjavi z letom 2022 za prostočasno športno vzgojo otrok in mladine, 15 odstotkov več denarja za priprave in nastope državnih članskih reprezentanc, štipendije za nadarjene in vrhunske športnike ter 57 odstotkov več denarja za spremljanje pripravljenosti športnikov."

Predsednik Strokovnega sveta za šport Uroš Mohorič pa je med drugim poudaril, da je Strokovni svet za šport dal pozitivno mnenje k Letnemu programu športa, saj le-ta prinaša določena finančna zvišanja na postavkah, kjer jih šport za izvajanje svojih programov najbolj nujno potrebuje, a obenem opozoril: "V kolikor pa želimo zadržati uspešnost slovenskega športa na sedanji ravni ali jo nadgraditi, so potrebe športa z vidika financiranja na nacionalni in lokalni ravni, še bistveno višje."     

Člani sveta so danes potrdili še Volilno komisijo, ki bo vodila postopek izbora predlogov članov Sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji za mandat 2022-2027. Volilni komisiji predseduje Uroš Mohorčič. Komisijo sestavljajo še člani: Zoran Kačičnik, Živa Smolnikar, Marija Jozak mag. Matej Jamnik, Jurij Klešnik in mag. Miran Kos.

Strokovni svet Republike Slovenije za šport je med svojimi predstavniki kot člana Komisije za pritožbe Fundacije za šport predlagal Jurija Klešnika.

Več o sestavi in delu Strokovnega sveta za šport 

 

Letni program športa za leto 2024

  • Sredstva namenjena Letnemu programu športa na državni ravni v letu 2024

    Vsebinski razrez sredstev, ki so zagotovljena v proračunu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, za izvajalce Letnega programa športa.
    Strategije in programi