Skoči do osrednje vsebine

Naraščanje števila zelenih znamk Evropske unije

Raziskava Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (European Union Intellectual Property Office – EUIPO), ki je zajela opise blaga in storitev dveh milijonov znamk, prijavljenih pri EUIPO med leti 1996 in 2021, ugotavlja, da se naraščajoče zanimanje in zaskrbljenost družbe in politike za trajnost dejansko odraža tudi v znamkah.

Namen raziskave je bil najti izraze, ki so povezani z varstvom okolja in trajnostjo. Primeri takih izrazov vključujejo besede in besedne zveze, kot so »fotovoltaika«, »sončno ogrevanje«, »vetrna energija« in »recikliranje«. Kot vir je bila uporabljena usklajena podatkovna zbirka EUIPO, pri tem je bilo 900 izrazov opredeljenih kot »zelenih«. Izrazi so bili nato razvrščeni v 35 kategorij znotraj devetih skupin.

Izsledki kažejo, da se je absolutno število zelenih znamk Evropske unije (EU) od leta 1996 znatno povečalo, prav tako tudi njihov delež v celotnem obsegu prijav znamk EU. V letu 2021 sta bila tako število (18.726)  kot delež prijav (12 odstotkov) najvišja doslej.

Opažen je tudi trend naraščanja prijav zelenih znamk EU, ki so jih vložili prijavitelji s sedežem izven EU. Medtem ko so leta 2021 prijave znamk prijaviteljev s sedežem v EU presegle prijave iz držav zunaj EU, je delež zelenih znamk večji pri prijaviteljih zunaj EU kot pri prijaviteljih iz EU (14,1 odstotka in 10,6 odstotka). Pri tem prednjačijo kitajska podjetja, sledijo jim Južna Koreja, Švica, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Med državami članicami EU je bilo največ prijav zelenih znamk EU leta 2021 s strani podjetij iz Nemčije, Španije, Francije, Italije, Nizozemske in Poljske.

Glede na skupine proizvodov vodi ohranjanje energije (33,9 odstotka), nadzor nad onesnaževanjem (18,1 odstotka), proizvodnja energije (14,2 odstotka), transport (11 odstotkov) in podnebne spremembe (6,5 odstotka), sledijo ponovna uporaba, okoljska ozaveščenost, ravnanje z odpadki in kmetijstvo.


Na spletni strani EUIPO si lahko ogledate celotno poročilo o raziskavi (v angleščini).