Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Buzeti na največjem eko sejmu Biofach

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila mednarodnega strokovnega sejma Biofach, ki je eden najpomembnejših na področju pridelave, predelave in prodaje ekoloških pridelkov in izdelkov na svetu.

Na sejmu se predstavlja več kot 3000 razstavljavcev iz približno 80 držav, tudi iz Slovenije. V sklopu sejma so organizirani številni strokovni posveti s področja ekološkega kmetovanja. Sejem Biofach spremlja sejem naravne kozmetike Vivaness.

Državna sekretarka obiskuje razstavne prostore podjetja Kefirko.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Sejma sta odlična platforma za mreženje in razprave z odločevalci, raziskovalci, pridelovalci in ponudniki. Bogat strokovni in razstavni program nudi dober pregled trga eko ponudbe, različnih marketinških pristopov ter možnosti pridobivanja novih znanj iz tega področja.

V duhu enotnosti je bilo potrjeno, da Evropa vidi priložnost pri doseganju ciljev strategije „Od vil do vilic“ v smeri zelenega prehoda - 25 odstotkov vseh kmetijskih površin preusmeriti v ekološko pridelavo - preko vzpodbujanja potrošnje in zagotavljanja ekološke hrane predvsem v javnih zavodih in menzah, svojo vlogo pa morajo odigrati tudi pristojna ministrstva in vlade. Rastoče število pridelovalcev zahteva tudi večja vlaganja v razvoj in prenos znanja ter podporo ekološki pridelavi in predelavi.

Na slavnostni otvoritvi sejma je nemški minister za hrano in kmetijstvo Cem Özdemir potrdil zavezo Nemčije, da gre s 30 odstotki vseh kmetijskih površin v ekološko pridelavo do leta 2030. Poudaril je krepitev na področju raziskav in prenosa znanja za področje ekološkega, čemur so namenili 30 odstotkov razvojno-raziskovalnih sredstev. Izpostavil je še, da je kljub ciljem povečanja rastlinske pridelave za ohranjanje rodovitnosti tal in obdelanosti travnih površin pomembna tudi živinoreja.

Na otvoritvi sejma sta spregovorili tudi predsednica Mednarodne zveze gibanj za ekološko kmetijstvo Karen Mapusua in Tina Andres iz nemške Zveze ekološke živilske industrije, ki sta izpostavili prehransko suverenost in pomembnost kratkih verig ter lokalnih rešitev. Trendi pri prehodu v ekološko zajemajo vključevanje in povezovanje različnih akterjev in strok.  Poudarek je na globalnem, celostnem pristopu, ki zahteva podporo ključnih institucij na državnih ravneh.