Skoči do osrednje vsebine

Potrebno je okrepljeno sodelovanje vseh deležnikov

Na Institutu Jožef Stefan (IJS), na katerem je ustanovljen Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (angleško: International Research Center on Artificial Intelligence, IRCAI), sta direktor IJS prof. dr. Boštjan Zalar in direktor IRCAI prof. dr. John Shawe-Taylor, sprejela ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon, ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Igorja Papiča, in ministrico za digitalno preobrazbo, dr. Emilijo Stojmenovo Duh.

Pogovoru z njimi sta se pridružila tudi prof. dr. Dunja Mladenić, vodja odseka za umetno inteligenco, in mag. Mitja Jermol, vodja centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij.

IRCAI je Vlada Republike Slovenije ustanovila leta 2020 po tem, ko so države članice na generalni konferenci UNESCO novembra 2019 soglasno in z veliko podporo potrdile ustanovitev IRCAI. Na srečanju so sogovorniki izmenjali mnenja in se zavzeli za nadaljevanje pozitivnega sodelovanja, vzpostavljenega v prvih treh letih delovanja centra. Na sestanku so bile predstavljene vsebine vezane na ključne rezultate, ki jih je IRCAI dosegel v mednarodnem in domačem prostoru. Prepoznavnost centra sega od industrije do akademije, in učinek le-te in ostalih dosežkov je mogoče bistveno povečati v sodelovanju s tremi prisotnimi ministrstvi. 

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je bila s srečanjem z vodstvom IRCA in IJS ter dogovorom o sodelovanju zadovoljna in ob tem še opomnila: “Za uspešno izvajanje nacionalnega programa za umetno inteligenco (NpUI), ki ga je vlada sprejela 2021, je potrebno koordinirano in okrepljeno sodelovanje vseh deležnikov – državne uprave, raziskovalnih inštitucij, univerz in podjetij. Če želi IRCAI prevzeti koordinacijsko vlogo za področje umetne inteligence v državi, mora postati bolj vključujoč za vse raziskovalke in raziskovalce, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco v različnih organizacijah v državi.« Ministrica pogreša povezovanje z ostalimi inštitucijami, kot so univerze in tudi EDIH-i. Izrazila je tudi, da bi bilo dobro, da bi bolj transparentno poročali o svojem delu, da bi javnost vendarle bolje poznala njihove dosežke.

Predstavitev dosežkov in identificiranih priložnosti je potekala z vidika sodelovanja z UNESCO, sodelovanja z mednarodnimi deležniki s področja UI in trajnostnega razvoja, s poudarkom na ciljih Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe UI ter novih sodelovanj z ministrstvi, drugimi ustanovami v Sloveniji, z Evropsko komisijo in mednarodnimi institucijami in pobudami.

Osrednja točka pogovora je bil pregled možnosti uveljavitve Republike Slovenije v mednarodnem prostoru na področju UI, še posebej v povezavi s trajnostnim razvojem, ki je rdeča nit delovanja IRCAI, Ministrstva za digitalno preobrazbo in NpUI.