Skoči do osrednje vsebine

Minister Brežan v občinah Šentjur in Podčetrtek

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je bil skupaj z vršilko dolžnosti Direkcije Republike Slovenije za vode (DRSV), mag. Nežo Kodre, na delovnem obisku v občinah Šentjur in Podčetrtek.
Levo minister Uroš  Brežan in desno župan Marko Diaci
1 / 3

Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija Republike Slovenije za vode in Občina Šentjur pri izvajanju celovitih protipoplavnih ukrepov intenzivno sodelujejo od leta 2006. V preteklem letu se je izvedba treh ključnih projektov financirala s sredstvi Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Gre za izvedbo suhih zadrževalnikov Črnolica, na Voglajni in Lokarje na Pešnici ter manjših ureditev in zadrževalnikov na pritokih Hudičevega Grabna na jugozahodu naselja in ureditev vzhodnega dela. Poplavna ogroženost občine Šentjur se bo močno zmanjšala z izvedenimi celovitimi protipoplavnimi ukrepi, ki bodo financirani s sredstvi NOO.

Minister Brežan se je seznanil tudi s problematiko zadrževalnika Vonarje v občini Podčetrtek, katerega osnovni namen je zadrževanje visokih voda na poplavno ogroženem območju.

Po porečju reke Sotle je Uroš Brežan nadaljeval svoj obisk in skupaj z vodjo Sektorja za ohranjanje narave, dr. Katarino Groznik Zeiler, obiskal tudi novo vršilko dolžnosti direktorice Kozjanskega parka, mag. Valerijo Slemenšek, na gradu Podsreda, kjer je sedež Javnega zavoda Kozjanski park. Zavarovano območje obsega 206 km2, zaznamujejo ga hribovja, porasla z bukovimi gozdovi in zaplatami suhih travnikov, gričevja s sadovnjaki, pašniki in vinogradi ter ravninski svet ob rekah Sotli in Bistrici.

V letu 2023 bodo prioritete pri upravljanju Kozjanskega parka doseganje ciljev Natura 2000, spremljanje stanja naravnih vrednot, stanja vrst in izvajanje monitoringov, skrb za koristne organizme ter izvajanje neposrednega nadzora v naravi. Poudarek bo tudi na vzdrževanju in nadgradnji infrastrukture za usmerjeno obiskovanje zavarovanega območja ter izvajanju ukrepov za zmanjševanje invazivnih tujerodnih vrst, trajnostno mobilnost ter za ekosistemske storitve in krajinske značilnosti.