Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanik dr. Raščan na obisku občin Martin in Ružomberok

Veleposlanik Republike Slovenije na Slovaškem dr. Stanislav Raščan je med 9. in 11. februarjem 2023 obiskal občini Martin in Ružomberok na Slovaškem.

9. februarja je obiskal župana mesta Martin Jána Danka in direktorja Etnografskega muzeja v Martinu Radovana Sýkoro. Glavne teme delovnega sestanka z županom mesta so bile možnosti sodelovanja na področju izobraževanja, študentskih izmenjav ter kulturnih odnosov. Z direktorjem muzeja se je pogovarjal o nadaljevanju sodelovanja med etnografskim muzejem v Martinu in Ljubljani ter o izmenjavi razstav. Obenem si je veleposlanik ogledal tudi muzej.

10. februarja se je sestal z županom občine Ružomberok Ľubomírjem Kubáňom, ki je veleposlaniku predstavil gospodarstvo, šport, turizem ter naravo občine. Veleposlanik je opisal dosedanje sodelovanje med Slovenijo in občino Ružomberok. Sogovornika sta se dogovorila o prihodnjem sodelovanju. Z direktorico galerije Ľudovíta Fulle Zuzano Gažíkovo se je veleposlanik pogovarjal o razstavi SLOV-SLOV dimenzija. Direktorica je veleposlaniku predstavila galerijo, njeno zgodovino ter življenje in delo umetnika Fulle.

11. februarja je obiskal podjetje SCP Mondi v Ružomberku. Z izvršilnim direktorjem Matjažem Gorjupom se je pogovarjal o nadaljnjem sodelovanju s Slovenijo. Podjetje Mondi odkupuje in predeljuje tudi les iz Slovenije in je lastniško povezano tudi s tovarno Paloma v Domžalah v Sloveniji.