Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo režiserja Matjaža Fariča glede uporabe zajca na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku

Objavljamo pojasnilo Matjaža Fariča, režiserja, koreografa, scenarista in avtorja animacije za proslavo Svet se je nagnil naprej ob slovenskem kulturnem prazniku glede uporabe zajca na proslavi.

"Zajec, ki je bil uporabljen v odlomku predstave Tihožitje, uprizorjenem na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, je bil mrtev in nagačen že najmanj desetletje pred nakupom za potrebe predstave. Za namen predstave in uporabo v proslavi ni bila ubita nobena žival. Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje, katere uprizorjeni odlomek je bil del proslave, obravnava prav probleme, ki jih naslavljajo okoljevarstveniki in zagovorniki pravic živali. Taksidermija je osnovna tema predstave, ki naslavlja in odpira mnoga etična vprašanja o odnosu človeka do živega sveta. V program proslave so bila vključena dela, ki obravnavajo umetnikov odnos do sveta, in poleg družbe je to tudi narava. Z odlomkom iz predstave Tihožitje so ustvarjalci želeli opozoriti, da tudi umetniki naslavljajo ta pomembna etična vprašanja. 

Lutkovna umetnost je v Sloveniji na zelo visokem umetniškem nivoju in s svojo umetniško močjo se lahko postavi ob bok veliko bolj izpostavljenemu dramskemu in tudi eksperimentalnemu gledališču. Predvsem s predstavami za odrasle, ki obravnavajo pereče družbene teme, je lutkovno gledališče doživelo nov preporod in preboj na tuje odre. Tudi zato je bil aktualni odlomek, ki nas pretrese ter kaže na razmišljujoč in tenkočuten odnos avtorjev do sveta, vključen v program proslave. Zajec, ki ga igralka zelo pozorno prinese na oder, je vrhunsko animiran, od daleč se zdi, da je živ, od blizu pa vidimo vse podrobnosti, ki zaznamujejo človekov manipulativen odnos do drugih živih bitij. Vrhunska ustvarjalca Tin Grabnar in Tjaša Bertoncelj sta zasnovala predstavo, ki prav zaradi odpiranja enakih vprašanj, ki jih postavlja javnost ob ogledu odlomka iz predstave, pogosto gostuje v tujini."

Predstava Tihožitje je na ogled v Lutkovnem gledališču Ljubljana.