Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na srečanju s predstavniki Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco

Na Institutu »Jožef Stefan«, v okviru katerega deluje leta 2020 ustanovljen Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO, je potekalo srečanje s tremi ministri, in sicer z ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon, z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem, in z ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh.
Srečanje predstavnikov Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco in resornih ministrov.

Srečanje predstavnikov Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco in resornih ministrov. | Avtor: Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco

1 / 2

Srečanje predstavnikov Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (angleško International Research Centre on Artificial Intelligence under the auspices of UNESCO – IRCAI) in resornih ministrov je potekalo z namenom izmenjave mnenj in v duhu nadaljevanja pozitivnega sodelovanja, ki je že bilo vzpostavljeno v prvih treh letih delovanja centra. Na sestanku so bili predstavljeni ključni rezultati, ki jih je IRCAI dosegel v mednarodnem in domačem prostoru. Prepoznavnost centra sega od industrije do akademije in učinek le-teh ter ostalih dosežkov je mogoče bistveno povečati v sodelovanju s tremi prisotnimi ministrstvi. Osrednja točka pogovora je bil pregled možnosti uveljavitve Republike Slovenije v mednarodnem prostoru na področju umetne inteligence, še posebej v povezavi s trajnostnim razvojem, ki je rdeča nit delovanja IRCAI. 

"Slovenijo lahko skozi delovanje centra predstavimo kot inovativno, kreativno državo z visoko kvalificiranim kadrom in znanjem ter zelo dobrimi podjetji, ki bi jih lahko prek centra promovirali tudi na tretjih trgih", je dejala ministrica Fajon in ob tem izpostavila, da promocija slovenske odličnosti in podpora dejavnosti slovenskih znanstvenic in znanstvenikov v mednarodnem prostoru sodi med prioritete nove zunanjepolitične strategije. "Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo resnično pomagalo tako centru za umetno inteligenco definirati projekte odličnosti, znanja in inovativnosti kot z roko v roki z gospodarstvom, s podjetništvom promoviralo odlična in uspešna podjetja". Ministrica je še izrazila pričakovanje, da bi se lahko Slovenija vpisala med najbolj inovativne države na področju umetne inteligence in pomembno prispevala k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja. 

Predstavitev dosežkov in identificiranih priložnosti je potekala z vidika sodelovanja z UNESCO, sodelovanja z mednarodnimi deležniki s področja umetne inteligence in trajnostnega razvoja, s poudarkom na ciljih Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe UI ter novih sodelovanj z ministrstvi, z drugimi ustanovami v Sloveniji, z Evropsko komisijo in z mednarodnimi institucijami in pobudami.

 IRCAI je Vlada Republike Slovenije ustanovila leta 2020 po tem, ko so države članice na generalni konferenci UNESCO novembra 2019 soglasno in z veliko podporo potrdile ustanovitev IRCAI.