Skoči do osrednje vsebine

Ministra za obrambo Slovenije in Avstrije potrdila odlično obrambno in vojaško sodelovanje

Na povabilo ministra za obrambo Marjana Šarca se je na enodnevnem uradnem obisku v Sloveniji mudila zvezna ministrica za obrambo Republike Avstrije Klaudia Tanner z delegacijo. Ministra sta se zavzela za nadaljnjo krepitev dobrega sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju ter pri obvladovanju naravnih in drugih nesreč.

Ob tej priložnosti se je minister Šarec znova zahvalil Avstriji za podporo pri spopadanju z največjim požarom v naši zgodovini junija lani.

Namen obiska avstrijske delegacije je bila utrditev sodelovanja med državama, ki že več let uspešno poteka na različnih področjih. Vojaško sodelovanje je intenzivno predvsem v okviru usposabljanj in izobraževanj ter vojaških vaj, ki pa se bo letos še nadgradilo, saj je načrt dvostranskega sodelovanja za leto 2023 v luči spreminjajočega se varnostnega okolja še ambicioznejši. Možnosti za poglobitev partnerstva so na področju nadzora in kontrole zračnega prostora ter gorskega bojevanja v sodelovanju z avstrijskim centrom MTI (angleško Mountain Training Initiative) ter specializiranimi enotami in centri avstrijske vojske. V interesu Slovenije je tudi krepitev sodelovanja na področju vojaške dediščine, na področju zoperstavljanja hibridnim grožnjam ter na področju fizikalno-kemijskih laboratorijev v okviru projektov Evropskega mirovnega instrumenta (angleško European Peace Facility – EPF). 

Obrambna ministra sta govorila tudi o sodelovanju obeh držav v okviru EU ter posebno pozornost namenila aktualnim varnostnim razmeram v regiji Zahodnega Balkana. Kot je opozoril minister Šarec, je razumljivo, da je trenutno vsa pozornost usmerjena v Ukrajino, vendar je hkrati pomembno, da ne pozabimo na Zahodni Balkan, ki se sooča z več izzivi. Stabilnost te regije je za obe državi izjemno pomembna. Slovenija ostaja zavezana pomoči in podpori tem državam v procesu evroatlantske perspektive, sodelovanje v operacijah in misijah pa je ključni del prispevanja k varnosti in prizadevanjem za stabilizacijo v regiji. Kot je povedal slovenski minister, Slovenija zato povečuje prispevek v operacijah Eufor Althea in Kfor ter si prizadeva za še tesnejše in učinkovitejše sodelovanje z državami Zahodnega Balkana pri reševanju skupnih izzivov v okviru različnih regionalnih pobud.

Slovenija in Avstrija tesno sodelujete v okviru Pobuda za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (angleško Central European Defence Cooperation – CEDC), ki ji je v zadnjem letu uspešno predsedovala Avstrija. Ministra sta se strinjala, da mora sodelovanje v različnih regionalnih pobudah zagotavljati dodano vrednost. S tega vidika Slovenija pozdravlja avstrijski predlog projekta v okviru CEDC za ustanovitev Zahodnobalkanske obrambne akademije, ki bi se financirala iz Evropskega mirovnega instrumenta EPF (angleško European Peace Facility – EPF) in zagotavljala izobraževanje, ki bi temeljilo na evropskih vrednotah in ciljih.

Pogovori med delegacijama so potekali tudi o obrambnih reformah, pri čemer sta se ministra strinjala, da nas je dogajanje v Ukrajini spodbudilo k razmisleku o varnosti in naložbah v obrambo. Kot je povedal minister Šarec, zaradi drastično spremenjenega mednarodnega varnostnega okolja pripravljamo novo obrambno strategijo, posodabljamo dokumente obrambnega načrtovanja in vojaškega opremljanja ter povečujemo obrambne izdatke.

Zadnji del pogovorov sta ministra namenila razmeram v Ukrajini. Slovenija vojaško agresijo v Ukrajini odločno obsoja ter podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja ter pravico Ukrajine do samoobrambe. Minister Šarec je avstrijsko kolegico seznanil s slovensko humanitarno in  materialno pomočjo Ukrajini ter pomočjo pri zdravljenju ranjenih ukrajinskih vojakov od decembra lani. Slovenska vlada je pred kratkim odločila tudi, da bo Slovenija v tesnem sodelovanju z Nemčijo sodelovala v misiji EUMAM (angleško - European Union Military Assistance Mission) Ukrajina.

Video posnetek skupne izjave ministrov si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.